ЕНЕРГО-ПРО модернизира разпределителната мрежа в Търновско за 320 000 лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2018 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕНЕРГО-ПРО модернизира разпределителната мрежа в Търновско за 320 000 лева

/КРОСС/ Електроразпределение Север (старо име ЕНЕРГО-ПРО Мрежи) модернизира и обновява електроразпределителната мрежа на територията на област Велико Търново. Дейностите са част от инвестиционната програма на дружеството за 2017-2018 година, а предвидените средства са около 320 хиляди лева.

Осъществената до момента инвестиция на стойност 80 хиляди лева включи подмяна на маслени прекъсвачи с вакуумни във възлови станции "Западна промишлена зона, "Базово училище и "Сушица". Други 17 000 лева електроразпределителното дружество вложи в подмяна на трансформатори в подстанции "Велико Търново" и "Дълга лъка". Обновеното оборудване ще намали технологичните загуби по мрежата в района, захранван от двете подстанции и ще намали риска от възникване на аварии.

Електроразпределение Север е стартирала и проект на стойност над 220 хиляди лева за рехабилитация и обновяване на подстанция "Горна Оряховица Запад". Предвижда се подмяна на стари маслени прекъсвачи средно напрежение с нови вакуумни, инсталиране на нови цифрови релейни защити на електропроводи и силови трансформатори в подстанцията и други.

С инсталирането на ново високотехнологично оборудване в посочените подстанции и възлови станции ще се повиши сигурността на електрозахранване на 15 000 клиенти на електроразпределителното дружество в двата най-големи града в областта - Велико Търново и Горна Оряховица.

Планираните от страна на електроразпределителната компания инвестиции в обновяване и модернизиране на мрежата на територията на област Велико Търново през 2018 година ще надхвърлят 6 млн. лева.