Законови промени блокираха сделките по прехвърлянето и продажбата на фирми
Секция: ИКОНОМИКА
15 Февруари 2018 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Законови промени блокираха сделките по прехвърлянето и продажбата на фирми

/КРОСС/ Сделки по прехвърляне и продажба на редица фирми стоят блокирани в Търговския регистър. Ситуацията е създадена от промените в Търговския закон, които влязоха в сила като част от мерките в защита на работниците от неизплащането на заплати. За напрежението сигнализираха работодателските организации.

Блокирането на възможността за продажби и прехвърляне на дялове или цели предприятия произтича от изисквано удостоверение, което трябва да докаже липсата на задължения на собственика към работниците и служителите. Такова удостоверение, оказва се, законът не регламентира кой да издаде. Без него обаче сделките не могат да се впишат в Търговския регистър.

Правилата не бяха обмислени добре, а последствията ще се множат, предупреди Димитър Брънков от Стопанската камара по БНР:

Многобройни са оплакванията от страна на предприятия, но най-вече на дружества с ограничена отговорност.

От Асоциацията на работодателите изразяват притеснението си от създаденото напрежение и настояват за спешни административни и правни механизми, които да нормализират работата на регистъра.

От Агенцията по вписванията коментираха за "Хоризонт", че абсурдът е в законодателството и че до дни очакват обнародването на промени в закона, които да регламентират правилата.

Наложи се спешно в един финансов Закон за финансовите инструменти да направим промяна в търговския закон, именно да решим този проблем и да се регламентира по какъв начин ще се удостоверява това, че фирмите, които извършват прехвърляне на предприятия или дялове, нямат неизплатени задължения към работници и служители.Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Менда Стоянова, председател на Финансовата комисия в парламента:

Няма проблем с удостоверенията във връзка с неизплатени осигурителни вноски или данъци. НАП има система, в която е ясно кой дължи и кой не дължи такива осигурителни вноски и данъци, като служебно прехвърля тази информация на Агенцията по вписвания. Проблемът е с неизплатените заплати на работещите служители, тъй като няма структура, която да има каквато и да било електронна база данни по случая. Единствената структура е Инспекцията по труда, която би могла да го установи, но отивайки на място в конкретното предприятие.