Жельо Бойчев: Ще има санкции за несъгласуваната декларация
Секция: ПОЛИТИКА
15 Февруари 2018 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Бойчев: Ще има санкции за несъгласуваната декларация

/КРОСС/ Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че "Народният съд е е едно необходимо и навременно правосъдие"не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията.
За съжаление, се получи това недоразумение, това неуместно изречение. Когато се работят такъв тип документи се правят няколко варианта, различни хора работят върху тях. Ситуацията е неприятна, ще помислим дали има санкции за Жаблянов. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев пред Нова телевизия.

"Трудно може да се даде характеристика на Народния съд в едно изречение - очевидно това е било процес във всички държави, които са били част от хитлеристката коалиция. За съжаление, в нашата страна, като много други исторически събития, и това се използвало. Ние като политическа партия осъждаме всякакъв тип политическо насилие", обясни той.

„За съжаление имаше такава грешка, човекът, който работеше по текста, беше отстранен", коментира той и допълни, че е нормално различните членове на опозицията да имат различна гледна точка. Той посочи, че БСП иска за действията им да се съди по това какво се прави сега, а не да се гледа в миналото.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев коментира изказването на премиера Бойко Борисов от вчера: "Правителството носи отговорност за цялата сага около Истанбулската конвенция, защото на 3 януари с пълното съзнание, че там има неща, които ще предизвикат полемика, се опита тихомълком да прокара тази конвенция в българското общество."

Бойчев подчерта, че от интервюто на Борисов не е станало ясно какво означава "изтегляне" на Истанбулската конвенция, това означава ли, че ще бъде отменено решението на правителството, с което тя е приета на 3 януари. "Какво означава - конвенцията да бъде приета текст по текст, това е абсолютно невъзможно за международни документи", подчерта Бойчев.

Бойчев отговори и на въпроси, свързани с протестите на зелените.

"Протестите за Пирин няма да спрат, историята в Банско от самото начало е тръгнала по грешен начин, доверието трудно ще се възстанови", прогнозира зам.-шефът на червената група.

„Ние сме за едно устойчиво развитие, включително и за зимния туризъм в България", смята зам.-председателят на ПГ на „БСП за България".

Чакаме отговор от министъра на вътрешните работи по казуса в Шумен, подчерта Бойчев.