НХГ ще откупи картини за колекцията си със завещанието на Маргарита Занеф
Секция: КУЛТУРА
15 Февруари 2018 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НХГ ще откупи картини за колекцията си със завещанието на Маргарита Занеф

/КРОСС/ Има само един подходящ начин да се използва завещаната от Маргарита Занеф сума на Националната галерия и той е за откупуване на творби за обогатяване на националната колекция.

Това обяви директорът на галерията г-жа Слава Иванова, която днес даде пресконференция по повод новината за завещанието на г-жа Занеф от Австралия.

Вчера стана ясно, че покойната българска емигрантка е дарила около 1,8 млн. лева на галерията.

Това е първият по рода си толкова голям паричен дар не само за нас, а и вероятно за български музей, подчерта Слава Иванова. Хубавата новина изненадала дори ръководството на галерията, тъй като никой не си спомня Маргарита Занеф да е контактувала пряко с тях. Вестта дошла и като подарък за 70-годишнината на културната институция, която се чества през 2018 г.

Слава Иванова изрази съжаление, че не е познавала дарителката и определи завещанието не просто като жест на човек, който цени изкуството, а като жест на подкрепа за българското изкуство и култура като цяло.

Галерията ще изготви план с ясни и прозрачни правила за откупуване на творби с полученото дарение. С тях ще се обогатят всички раздели на музея.

"В последните 30 години българските музеи нямат възможност да откупуват произведения на изкуството и съществува бяло петно от този период. Сега ще се опитаме да го запълним. Убедена съм, че такова е било желанието на г-жа Занеф- средствата да отидат за изкуство", обясни Слава Иванова. Тя категорично отхвърли възможността парите да отидат например за ремонти на сградата. "Не че нямаме нужда от ремонти, но това е ангажимент на държавата", посочи тя.

От галерията уточниха, че точната преведена сума по сметката им е 1 771 261,35 лева. Сумата е финална, върху нея не се дължат повече данъци или такси.

При откупуването на всяко произведение ще има ясен отчет, а документацията и анотацията към творбите задължително ще носи името на Маргарита Занеф, казаха от галерията. В бъдеще, когато се събере цяла колекция, тя вероятно ще бъде изложена в отделна зала с плоча с името на дарителя.

Директорът на галерията апелира обществеността и медиите да помогнат да се научат повече подробности за дарителката, за която досега се знае малко. Емигрирала е със семейството си в Австралия през 1960 г. Преди кончината си е загубила сина си Антон и съпруга си Цанко. Била е ерудирана личност, ценител и колекционер на изкуство. Живяла е в градовете Уейвъртън и Блекхийт. През 2008 г. с помощта на адвокатска кантора е изготвила завещание, по чиято воля след смъртта ѝ средствата от продажба на недвижимото ѝ имущество да бъдат разделени и дарени на Художествената галерия на Сидни и на Националната галерия в София като жест към родната ѝ страна и към държавата, в която е прекарала по-голямата част от живота си. Починала е през август 2016 г. на 95-годишна възраст.