Радев в Македония заедно с митрополитите Николай и Киприан
Секция: ПОЛИТИКА
15 Февруари 2018 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев в Македония заедно с митрополитите Николай и Киприан

/КРОСС/ Държавният глава на България Румен Радев ще пристигне на първо официално посещение в Македония, отбелязва скопското електронно издание МКД. Освен от съпругата си Десислава, в рамките на визитата си в Скопие на 16-17 февруари Радев ще бъде придружаван от двама митрополити от Българската православна църква.

По време на престоя си Радев ще проведе срещи с македонския си колега Георги Иванов, с премира на югозападната ни съседка Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери, както и с лидерите на ДСИ и ВМРО-ДПМНЕ, Али Ахмети и Християн Мицкоски. Според съобщенията, предвидена е и среща с депутата Илия Димовски, председател на парламентарната комисия за сътрудничество с България. В рамките на първия ден от посещението на българския президент е планирано полагане на цветя върху гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас" в Скопие, както и официален обяд със Заев.

На втория ден от посещението са планирани срещи и разговори за насърчаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Интересно е, че за първи път в делегацията на президента ще има и двама митрополити от Българската православна църква, Николай и Киприан. Последният е председател на Комисията на БПЦ, която води преговори за признаване на автокефалността на МПЦ-Охридска архиепископия. Той бе избран за поста от Светия синод, след като БПЦ се съгласи да стане Църква-майка и да се бори за автокефалността на МПЦ-ОА, подчертават от редакцията.