Китай посреща годината на Жълтото земно куче
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Февруари 2018 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай посреща годината на Жълтото земно куче

/КРОСС/ В Китай отбелязват Лунната нова година, която през 2018 е под знака на Жълтото земно куче. Кучето е символ на лоялност и честност, а неговият знак влезе в сила и у нас късно снощи българско време. Според легендата, всяка година носи името на едно животно от общо 12-те, които уважили поканата на Буда да празнуват заедно.

По традиция китайците отбелязват празника със събиране около кръгла маса - символ на сплотяването и благополучието на рода, а основният цвят е червеният, защото се смята, че гони всички зли духове. Важен елемент са и фойерверките, но властите ограничиха използването на пиротехнически средства заради екологични съображения и в името на спокойствието на хората. Това обаче не помрачи доброто им настроение:

Надявам се в Годината на кучето децата да продължат да растат в добро здраве и старите хора да се чувстват добре. Изпращам пожеланията на всички: Желая ви щастлива Година на кучето!, каза жител на Пекин.

Китайската нова година се празнува и в други страни като Сингапур, Индонезия, Малайзия, Корея, Виетнам и Тайланд.
По григорианския календар датата на китайската нова година е различна всяка година, но винаги е между 21 януари и 20 февруари.