Исканата оставката на шефа на НЗОК - недопустима намеса на изпълнителната в законодателната власт
Секция: Интервюта
16 Февруари 2018 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Исканата оставката на шефа на НЗОК - недопустима намеса на изпълнителната в законодателната власт

/КРОСС/ „Поисканата оставка на управителя на Националната здравноосигурителна каса е недопустима намеса на изпълнителната власт в законодателната, защото председателят на Касата се избира от Народното събрание". Това обяви в интервю за предаването „Хоризонт до обед" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Изказването му бе повод искането на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев шефът на НЗОК Камен Плочев да се оттегли от поста си, тъй като искал актуализация на бюджета.

„Искането на оставка от страна на министър е натиск върху независимата Национално здравноосигурителна каса и върху парламента", добави Кацаров.

Правилно е да бъде поискана актуализация на бюджета на НЗОК от Народното събрание, посочи д-р Кацаров и добави:

„Това е органът, който приема бюджета на НЗОК, а и това е органът, който го е избрал. Така че е съвсем закономерно да се обърне точно към този орган. Що се отнася до основателността на неговото искане, смятам, че не само има основание, но, според мен, трябва да поиска актуализация с поне още 100 млн. Основанието на проф. Камен Плочев да поиска актуализация на бюджета е това, че НЗОК дължи на европейски здравни фондове 260 млн. лв. към 31 декември 2017 година. Те са провели преговори със здравни фондове и с болници, които са отказали да разсрочат плащанията и искат незабавно изплащане на дължимите суми. В бюджета на НЗОК за 2018-а година са предвидени едва 73 млн., т.е. те са крайно недостатъчни. Отделно от това, НЗОК дължи около 130 млн. лв. неразплатена, но извършена дейност на болниците. Т.е. минимум 330 млн. лв. му трябват допълнително. Той съвсем закономерно иска актуализация", допълни председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
.