Японски автомобил постигна най-бързото ускорение в историята, под 2 секунди до 100 км/ч
Секция: Автомобили
16 Февруари 2018 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японски автомобил постигна най-бързото ускорение в историята, под 2 секунди до 100 км/ч

/КРОСС/ Рекордно ускорение за сериен автомобил постигна моделът Owl на японската компания Aspark. Хиперколата претендира за званието „Най-бърз сериен автомобил в света" и явно с основание.

След първите тестове на полигон в родната си Япония Owl даде феноменален резултат - ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,921 секунди!

С това постижение Owl изпревари най-бързия електромобил на „Нюрбургринг" - мощният 1360 к.с. Nio EP9, който се нуждае от 2,7 секунди, за да ускори до 100 км/ч. Той е по-бърз и от друга супрмашина Dodge Challenger SRT Demon, която ускорява за 2,3 секунди.

Работата по Owl тече от 2014 г., като в нея участват само няколко човека от японска консултантска компания. За пръв път моделът бе показан на автосалона във Франкфурт през 2017 г.

Една от най-впечатляващите особености на автомобила е, че той е висок едва 99 сантиметра.

Експонатът във Франкфурт бе оборудван с два електромотора, сумарната мощност на които бе 435 к.с. и 764 Нм въртящ момент. За разлика от него, машината, записала рекордното ускорение, е била оборудвана с мощност над 1000 к.с. Теглото и на двата модела е 850 кг. Невероятното ускорение се дължи не само на батериите, захранващи електромоторите, а и на суперкондензатори, които подпомагат ускорението, уточнява Vesti.

Aspark възнамерява да произведе 50 бройки. Цената на всяка една ще е 6,44 млн. лева!