Филиалът на Националната художествена академия в Бургас вече е факт
Секция: КУЛТУРА
16 Февруари 2018 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филиалът на Националната художествена академия в Бургас вече е факт

/КРОСС/ Филиалът на Националната художествена академия в Бургас, първи и единствен извън София, вече е факт. Той има лиценз и е покрил всички документални изисквания. Филиалът ще се помещава в модерната сграда на Магазия 1, разположена в Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Това съобщиха на пресконференция днес кметът Димитър Николов и ректорът на академията проф. Николай Драчев.

Изпитите ще се проведат през юли в София. Подробности очаквайте скоро в сайтовете на НХА и Община Бургас. През първата година тук се разкриват по 8 места в специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арт терапия". Амбицията е постепенно да бъдат увеличени и специалностите, и приемът.

В Бургас преподаватели от академията ще провеждат подготвителни курсове и консултации в началото на май. Във филиала могат да кандидатстват ученици с интерес и умения в различните видове изкуство от цялата страна. Обучението в Бургас е отлична възможност за младежите от цялата половина на България на изток от Пловдив, за които София е доста далечна дестинация. Така или иначе, голяма част от същите преподаватели ще им преподават и тук.

"За последен път висше учебно заведение в нашия град е откривано през далечната 1991 година - Бургаският свободен университет. Разкриването на филиала на НХА е важно събитие за нас. Казвам ви добре дошли и нека занапред се срещаме само по хубави поводи, да откриваме изложби, да се радваме на успехите на талантливите ни творци. Вярвам, че в следващите години от Бургас ще тръгнат нови тенденции в развитието на българската визуална култура", каза кметът Димитър Николов.

Той обяви и предстоящия през април и май "Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство". Участниците в него са разделени на две възрастови групи - XI и XII клас. Община Бургас осигурява едногодишни стипендии по правилата на своята програма за подпомагане на талантливи деца на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група. Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка, не по-малка от 5.50, се освобождават от изпита по рисуване при кандидатстването си в НХА, филиал Бургас.

През следващите дни и месеци пространството в Магазия 1 ще бъде адаптирано за нуждите на учебния процес, като със сигурност ще се обособи и изложбена площ.

"Освен в Бургас, преподаватели от академията ще проведат срещи с ученици от специализирани паралелки в цялата източна и югоизточна част на страната. Новият филиал ще бъде популяризиран и на кандидатстудентските борси в страната", съобщи ректорът проф. Николай Драчев.

На днешната среща в Бургас присъстваха още:

- Доц. д-р Бойка Доневска - зам.-ректор на НХА;

- Доц. д-р Даниела Янкова - зам.-ректор на НХА;

- Проф. Светозар Бенчев - декан на Факултет за изящни изкуства;

- Доц. Мирослав Богданов - декан на Факултет за приложни изкуства;

- Проф. Георги Янков - ръководител на катедра "Плакат и визуална комуникация";

- Свилена Матеева - началник на Учебно-методичен отдел на НХА;

- Димо Колибаров - преподавател в специалност "Графика".