След година в ареста пуснаха журналиста, заради когото се скараха Германия и Турция
Секция: СВЯТ
16 Февруари 2018 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След година в ареста пуснаха журналиста, заради когото се скараха Германия и Турция

/КРОСС/ След точно една година в ареста в Турция на свобода бе пуснат кореспондентът на германския вестник „Ди Велт" Дениз Юджел. 44-годишният журналист беше обвинен в разпространяване на терористична пропаганда и случаят му се превърна в сериозен проблем между Германия и Турция, предава БНР.

През изминалите 12 месеца турските власти така и не повдигнаха обвинение срещу Юджел, а го държаха в предварителен арест.

Отношенията между Турция и Германия сериозно се влошиха, като се стигна и дотам, че турският президент Ердоган нарече Юджел „шпионин", а германският външен министър Зигмар Габриел обвини турците, че държат журналиста като заложник.

Вчера в Берлин с Ангела Меркел по този повод разговаря и турският премиер Бинали Йълдъръм. Той съобщи, че очаква раздвижване по случая и според личното му мнение Юджел трябва да бъде освободен, но подчерта, че решението е на съда, а не на изпълнителната власт. Часове по-късно кореспондентът бе освободен.

Йълдъръм участва днес в конференцията по сигурността в Мюнхен, където се очаква Турция да се опита да се сближи отново със западните си партньори.