Борисов иска преференциални цени за въоръжение от Европа и Америка
Секция: ПОЛИТИКА
16 Февруари 2018 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов иска преференциални цени за въоръжение от Европа и Америка

/КРОСС/ На Мюнхенската конференция поставих въпроса за цените на въоръжението - геостратегически сме разположени на място, заради което Европа и Америка биха могли да дадат преференциални цени. Това каза пред журналисти министър-председателят на България Бойко Борисов след среща с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман относно разширяването на Шенген и във връзка с официално откриване на официоза на Мюнхенската конференция по сигурността - вестник Security Times, предава „Фокус".

„Ние как даваме възможност да тренират в България в базите ни. Това също да се приеме като материален носител и да намалят цените", изтъкна Борисов.

Министър-председателят посочи, че е разговарял с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман, защото като дойдат избори и всички започват да приказват, като в България, срещу Турция. „Тогава се говори най-много и срещу страните от границата, защото явно хората в Бавария са много уплашени, както и в цяла Германия и не искат да чуват за разширения, защото оттам могат да дойдат мигранти", каза премиерът.

Той поясни, че са го питали колко мигранти преминават през България за годината, а той им е отговори, че за миналата година са общо петима.

Според него всичко с Шенген ще е наред. Във връзка с преминалия наскоро през България представител на „Ислямска държава, премиерът заяви: „Още от времето, когато ръководех службите, по такива теми избягвам да говоря. Много гледат телевизия. Много внимателно наблюдават всеки на по-висок пост, не само тук, а в света къде и какво се изказва. Въпросното лице не мина, защото е задържано и системите, които сме изградили заедно с партньорските служби са много надеждни. Това не е епизодичен случай. Затова и премиера на Великобритания Тереза Мей каза: „Както и да се развива Брекзит, моля те остави така да работят службите в България за британските служби". Действително в това отношение ние имаме изключително надеждно партньорство. Това са ни може би най-добрите звена, които имаме", посочи Борисов и изрази радостта си, че през годините не са политизирани и местени.

По повод освободения германски журналисти в Турция, Борисов припомни, че е казал, че това незабавно трябва да се направи.

„Неслучайно е направено вчера. Днес всички са доволни и се надявам в бъдеще да няма подобни неща. Когато има задържан журналист, когато има такова напрежение в НПО, в медиите, колкото и добри неща да се опитваме на политическо и работно ниво да поговорим, остава един неприятен оттенък. Радвам се, че тази сага е приключила и действително да вървим напред", допълни министър-председателят.