Институциите са категорични, че в училища и детски градини не може да има камери, родители пак излизат на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Февруари 2018 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Институциите са категорични, че в училища и детски градини не може да има камери, родители пак излизат на протест

/КРОСС/ В детските градини и училищата не трябва да има камери за видеонаблюдение. Около това становище се обединиха днес на среща просветното министерство, общините, учителските синдикати и родителски организации. На срещуположното мнение остана само представителят на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Той заяви, че протестите на родители срещу насилието в училище ще продължат.

Според просветното министерство задължително, масово, 24- часово наблюдение в детските градини и училищата не може да има, защото то би имало крайно негативен ефект. Агресията може да се пребори само с промяна на ценностната система, а видеонаблюдението не може да изгради такава.И още - видонаблюдение може да има единствено там, където всички родители и всички учители са съгласни.

„Министерството на образованието и науката не насърчава това. И не насърчава това преди всичко, защото това не изгражда доверие, точно обратното", обяви Даница Сачева, зам. министър на образованието и науката.

„МОН, институциите и синдикатите се обединихме срещу насилието в нашата образователна система. Всички се обединихме срещу насилието в нашата образователна система. Искаме да подчертаем, че от единични случаи не може да се прави глобална картина за самата система. В нея са ангажирани много хора, които работят и над 1 милион деца и ученици. И ако няма доверие, нито една система, няма да работи. Имаме няколко краткосрочни мерки, които много бързо могат да се реализират. Те са на ниво институции, училища и детски градини, механизми, които работят и срещу насилието, и срещу агресията. Ще разговаряме със самите институции. Педагогическите съвети са тези, които могат да направят много бърз преглед дали сработват самите механизми", допълни друг образователен зам.-министър Таня Михайлова.

„Синдикатът на българските учители е против видеонаблюдението в училище и детска градина. Всичко това нарушава добрата комуникация, добрите взаимоотношения", Янка Такева, която председател на въпросния синдикат.

Има и законови пречки за видеонаблюдението заради защитата на личните данни.Затова днес е решено да се създаде антистресова програма за учителите и всяка детска градина и училище да изработят мерки срещу насилието. С решението за видеонаблюденито не се съгласиха само протестиращите родители.

„Нашите предложения, които сме отправили, те включват и видеонаблюдение. На този етап няма възможност поне според обяснените законови пречки да се наложи такова, което за нас е разочароващо в крайна сметка", коментира Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Затова протестите ще продължат като видеонаблюдението не отпада от исканията, а родителите ще търсят законодателни промени за въвеждането му. Протест днес имаше в Добрич. Следващата седмица са Велико Търново и Перник.