Единичен случай на антракс край Търговище
Секция: Здраве
17 Февруари 2018 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Единичен случай на антракс край Търговище

/КРОСС/ Късно на 16 февруари ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността на храните получиха потвърждение от Националната референтна лаборатория в София, че има единичен случай на заболяване от антракс на крава от ферма в търговищкото село Надарево, съобщават от агенцияга.

Първият сигнал за болното животно е изпратен на 12 февруари на телефона на официалния ветеринарен лекар за община Търговище за внезапно умряло едро преживно животно в животновъден обект №7740-0063, намиращ се в село Надарево.

На същия ден животновъдният обект е посетен от оторизиран ветеринарен лекар и е установено, че се касае за крава, която е умряла внезапно, без да боледува и да ѝ бъде провеждано някакво лечение.

На 14.02.2018г. е съобщено за възникнало съмнение за „антракс" и е изпратена проба за потвърждение в Националната референтна лаборатория по „Туберкулоза и антракс" в НДНИВМИ - София.

Незабавно, на същия ден, е извършено епизоотично проучване в село Надарево от началник отдел ЗЖ при ОДБХ Търговище и ОВЛ за общ. Търговище, при което е установено:

В село Надарево не са констатирани случаи на „антракс" в изминалите 50 години;

В селото се отглеждат 302 бр. говеда, 33 бр. биволи, 162 бр. овце и 23 бр. кози;

В въпросния животновъден обект, където е открита антракса, пък се отглеждат 75 бр. едри преживни животни, от които 60 бр. млечни крави, 15 бр. телета до една годишна възраст, 5 бр. юници. Животните се отглеждат оборно-пасищно. Фуражът, с който се хранят, е собствено производство. Всички животни са в добро здравословно състояние;


Трупът на умрялото животно е обработен с хлорна вар, обвито с водонепропусклива материя (найлон), пак хлорна вар и загробен в трупосъбирателна яма, намираща се в гориста местност землището на с. Надарево. Мястото ще бъде оградено и обозначено като опасно за хора и животни.

За случая е информирана РЗИ. Още преди да се получи окончателната проба, всички възприемчиви животни в село Надарево са ваксинирани срещу антракс, както и 76 бр. говеда в съседното село Осен.