До август ще се реши какъв да е обхватът на тол-системата
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Февруари 2018 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До август ще се реши какъв да е обхватът на тол-системата

/КРОСС/ До август очаквам Министерски съвет да вземе решение за обхвата на тол-системата. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„За мен логиката винаги е била, че в обхвата на тол-системата трябва да попаднат онези пътища, които са в добро експлоатационно състояние и в бъдеще да надграждаме с тези, които се рехабилитират - мисля, че това е удачният и обективният начин. Тоест автомагистралите, пътищата първи и втори клас и онази част от третокласните пътища, които са в добро състояние и които могат да поемат и транзитен трафик - да бъдат алтернатива на пътища, които обхващат международния, транзитния трафик. Това е логиката около - 50- 60%, като това ще стане ясно до лятото.

Юли или август месец трябва да имаме проведени вече и обществените консултации, дебатите по темата и съответно да бъде взето решението от Министерския съвет именно какъв ще бъде обхватът на републиканската пътна мрежа, върху която ще се изгради и тол-системата, за която ще се изплащат и електронни винетки, между другото, тъй като за пътищата които ще бъдат обхванати от тол-системата за тежкотоварните автомобили, за тях единствено и само ще има ще има електронни винетки. Това е справедливият начин.

Останалите републикански пътища ще са да речем безплатни - за тях няма да се плащат електронни винетки, но още веднъж ще подчертая нещо много важно - че електронните винетки по никакъв начин няма да бъдат променяни като цена, като себестойност, тъй като имаше опасения и спекулации по темата, които чувам ежедневно. Хората се притесняват от това, че отново ще бъдат вдигани цените - не! Винетките на същите цени, дори ще има облекчение от гледна точка на това, че няма да лепим стикерите и да махаме стикерите - ще се разпознават на базата на платената такса "електронни винетки". Много лесно ще се плащат - по интернет ще може да става закупуването, от бензиностанции отново - тоест много по-достъпни срещу платена такса. С онлайн-четците, с които ще разполагаме, с трафик камерите за всеки преминаващ автомобил ще е ясно има ли, няма ли, за какъв период се закупува винетка. Ще сме гъвкави, ще направим и "тези уикенд" винетки, каза министър Нанков.

Той допълни, че е създадена е междуведомствена работна група, която ще координира внедряването на новата система и експлоатацията ѝ. В нея има представители на КАТ - Пътна полиция, Агенция "Митници", НАП, Гранична полиция, Автомобилна администрация и Пътната агенция.

По отношение на компанията-изпълнител, министърът обясни, че тя ще координира целия процес на внедряването на тол-системата и обвързването със софтуерните системи на другите ведомства, за които за чиито нужди тя ще се изпълзва - това са основно Пътна полиция, Гранична полиция и Агенция "Митници".

В момента се прави правен анализ, който ще е готов до дни и който ще посочва плюсове и минуси на трите възможни варианта за компанията - търговско дружество, държавно предприятие или организационна структура в рамките на Агенция "Пътна инфраструктура":

„Ще преценим кой е най-обективният вариант - но единият от вариантите, една от трите структури ще е бъдещия оператор - ще управлява реално тол-системата, ще генерира приходите, които Агенция "Пътна инфраструктура" от твоя страна ще е изразходва за ремонти на републиканските пътища и изграждането на нови", обясни регионалният министър.

Нанков каза още, че с въвеждането на новите електронни винетки не очаква да паднат приходите. Няма намаление на приходите от винетки и тази година, след като вече могат да се купуват тримесечни стикери и предстои да бъдат въведени "уикенд винетки".