Забраниха сламките край Големия бариерен риф
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Февруари 2018 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забраниха сламките край Големия бариерен риф

/КРОСС/ В района на Големия бариерен риф в Австралия бързо набира популярност кампания за забрана на сламките. Оказва се, че допирът с пластмасовите изделия значително влошава здравето на природната забележителност, а и на водните обитатели.

Отпивайте без сламка - това е един от призивите на кампания, чиято основна цел е да намали използването на тези изделия в района на Големия бариерен риф в Австралия, съобщава БНТ.

Повече от 30 компании, които организират обиколки край красивите корали, вече са част от инициативата и на борда на корабчетата напитките със сламки са забранени.

„Преценихме, че забраната на сламки е смислена, практична стъпка. Нещо, което може да стане много бързо и не е трудно, а всъщност е от огромно значение за здравето на Рифа", коментира Браян Хенеси, собственик на компания за круизи.

Сламките не само причиняват смъртта на водните обитатели, които го поглъщат, но и увреждат коралите.

„При коралите, контактували с пластмаса, вероятността от заболяване е 89% по-висока отколкото при тези, които не са били в досег с материала", обясни Никол Наш, морски биолог.

Идеята е инициативата да обхваща все по-големи райони и да увлича все повече хора. А прогнозите са песимистични - предполага се, че само в Азиатско-тихоокеанския регион плават над 11 милиарда ненужни и вредни пластмасови парчета.