Румен Радев: Икономическите връзки между България и Македония ще се задълбочават
Секция: ПОЛИТИКА
17 Февруари 2018 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Икономическите връзки между България и Македония ще се задълбочават

/КРОСС/ Президентът Румен Радев изрази увереност, че търговско-икономическите връзки между България и Македония ще продължат да се задълбочават, предава БНР. През втория ден на посещението си в Скопие, държавният глава и македонският му колега Георге Иванов разговаряха с представители на стопанските камари на двете държави.

Бизнесмени поискаха от Румен Радев и Георге Иванов да съдействат пред изпълнителната власт за разработването на повече проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата. И двамата президенти бяха единодушни, че икономическите отношения в последно време бележат ръст, но все още има области, в които може и трябва да се работи за постигане на икономически растеж.

Стокообменът между България и Македония е нараснал и в последно време е около 600 милиона евро годишно, съобщи председателят на македонската стопанска Бранко Азески. Той обаче подчерта, че стокообменът може и трябва значително да се увеличи.

По време на срещата с бизнеса българският държавен глава декларира готовността на страната ни да окаже съдействие на Македония при разработването на различни проекти и заяви, че България може да бъде полезна и с опита си като член на Европейския съюз. Радев и Иванов бяха единодушни, че свързаността и инфраструктурните проекти между България и Македония трябва да се развиват. Българският президент отбеляза, че за развитието на бизнес отношенията е много важно да има ясна визия и сигурност.

„Много е важно Македония възможно по-бързо да стане член на НАТО. Защото чуждестранните инвестиции винаги могат да идват във всяка една среда - и с по-голяма, и с по-малка сигурност, но истинският бизнес, който иска да инвестира дълготрайно, да строи, да създава производство, промишленост, той живо се интересува от сигурността и затова първото условие е членството в НАТО. Просто е задължително, за да има инвестиции с дългосрочен характер в Република Македония. Второто важно условие, това за мен е добросъседството", коментира Румен Радев.

От своя страна Георге Иванов посочи, че Македония се стреми и към развитие на дигиталните и цифрови технологии.

„Надяваме се българският комисар, отговарящ за дигиталните технологии в Европа, да помогне на Македония да усвои европейските фондове за цялостна дигитализация на обществото, и на бизнеса", каза Иванов.


Свързаността на Балканите бе един от приоритетите и е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на това се гледа като на тема със специален фокус, обясни още президентът Румен Радев.

„Очакваме съвместната работа да доведе до засилване на свързаността между България и Македония в сферата на енергетиката, транспорта и разработването на инфраструктурни проекти", допълни българският президент.

В рамките на посещението на президента Румен Радев в Скопие бяха подписани и меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Българо-македонската търговска палата. Подписан беше и меморандум за разбирателство между Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и "Инвест"- Македония.

Също така се очаква и доразвиване и укрепване на икономическите и търговските отношения между двете страни. Статистиката сочи, че стокообменът между България и Македония в последните месеци бележи ръст. За 2017-та той е 10,8 на сто. Най-висок е бил през 2011-та година. Очакванията и на политиците, и на бизнеса са тези стойности да се повишат, особено след влизането в сила на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

След срещата с бизнеса, президентът Румен Радев срещна и с председателя на парламента на Република Македония Талат Джафери.

Президентът Румен Радев проведе последователно срещи с председателите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция - Християн Мицкоски и Али Ахмети. Вчера той имаше и лична среща с Георге Иванов, както и с премиера на Македония Зоран Заев.