Младите американци се надигнаха, масови протести във Флорида с искане за по-строг контрол върху оръжията
Секция: СВЯТ
18 Февруари 2018 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите американци се надигнаха, масови протести във Флорида с искане за по-строг контрол върху оръжията

/КРОСС/ Масов протест в американския щат Флорида с искане за по-строг контрол за огнестрелните оръжия, предава БНТ. Хиляди се включиха в различни прояви с искане за законови промени, продиктувани от масовото убийство в училище в щата, след което загинаха 17 души.

„Засрамете се" - това скандираха стотиците протестиращи във Форт Лодърдейл.

Ученици, учители и родители настояват политиците да предприемат необходимите мерки и да ограничат възможността за притежание на оръжие. Демонстрацията се състоя пред сградата на федералния съд в града. А огромната мъка е изместена от гняв и ярост. Особено сред младите хора, според които бездействието на Вашингтон погубва бъдещето.

Сред протестиращите бе и една от оцелелите от кланицата в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" - 18-годишната Ема Гонсалес.

„Всички те казват, че става дума за психически проблеми. Но ние трябва да обърнем внимание, че не е само! Той нямаше да нарани толкова много хора ако беше с нож", коментира Ема.

На 14 Февруари бившият възпитаник на училището - Никълъс Крус, нахлу в сградата и с полуавтоматична пушка отне живота на 17 души. В емоционалната си реч Ема за пореден път се зарече стрелбата в Паркланд да бъде последната.

„Ако не направите нещо, за да спрете това, жертвите на изстрелите ще стават все повече... И ние ще сме безполезни за вас, ненужни! Всички политици, които вземате пари от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия - засрамете се!", допълни оцелялата.

В следващите дни подобни протестни акции са планирани и в други градове на САЩ.