Събитията в страната на 18 февруари
Секция: Предстоящи събития
18 Февруари 2018 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Събитията в страната на 18 февруари

/КРОСС/ ***
Белица.
От 10.00 часа в лекционната зала на хотел „Бор" вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в публична дискусия „Планините - неоцененото богатство на Европа". В 11.00 часа вицепрезидентът ще произнесе приветствено слово на официалното откриване на Зимен празник „Белица - Семково 2018".

***
Карлово.
От 18.00 часа на площад „Васил Левски" ще се състои възпоменателна церемония в памет на Апостола на свободата. Участие в ритуала ще вземат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

***
Ловеч.
От 18.30 часа пред паметника на Васил Левски в кв. „Вароша" ще се проведе тържествена проверка-заря, на която ще присъстват председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

***
София.
От 17.30 часа от паметника на Васил Левски ще започне шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Апостола на българската свобода, организирано от ПП НФСБ. Шествието ще завърши с поклонение на паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска" (в подлеза на ЦУМ). На поклонението ще присъства заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и депутати от НФСБ в 44-тото Народно събрание.

***
София.
От 10.30 часа и от 14.00 часа по повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски - вчера и днес".

***
София.
В 11.00 часа в Голямата зала в Руския културно-информационен център ще се състои концерт с участието на Трио „Ы", детския хореографски колектив към Посолството на Русия и студиото за естрадни танци „Феникс".

***
София.
От 11.00 до 19.00 часа в литературен клуб „Перото" ще се състои „Нощ на книгите за Хари Потър".

***
София.
От 12.30 часа пред Народното събрание ще се проведе 5-тият пореден протест срещу Истанбулската конвенция (ИК).

***
Асеновград.
От 12.00 часа в манастира „Св. Петка Мулдавска" ще се състои поклонение пред паметта на Апостола във връзка с навършването на 145 години от трагичната му гибел.

***
Бургас.
Кукерски игри ще се проведат в комплекс „Меден рудник". Шествието започва в 7.30 часа от дома на „Царя" на ул. „Въстаническа" №55. В 15.30 часа в двора на Професионална техническа гимназия ще бъде дадено началото на концерт. В 16.30 часа „Царя" ще насочи звънтящото шествие към мястото за „Посев" - двора на Професионална техническа гимназия.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа пред паметника на Васил Левски ще бъдат отбелязани 145 години от обесването на Апостола на българската свобода.

***
Враца.
Врачанският митрополит ще оглави богослуженията в Неделята на взаимното опрощение. Денят започва с утреня и света литургия, а в 16.00 часа в храма „Св. Възнесение" ще започне вечерня, след която e взаимното опрощение.

***
Горна Оряховица.
От 11.00 часа в кв. „Пролет" ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметника на Васил Левски, по повод 145 години от смъртта на Апостола на свободата.

***
Горна Оряховица./с. Поликраище.
От 16.30 часа в центъра на селото ще се проведе пресъздаване на обичаи на Сирни Заговезни.

***
Добрич.
С различни инициативи в Добрич ще бъде отбелязан празникът Сирни Заговезни. В 15.30 часа, от началото на пешеходна зона на бул. „25 септември", ще тръгне кукерско шествие. От 16.00 часа в АЕМО „Старият Добрич" до Часовниковата кула ще се проведе възстановка на ритуалите, свързани със Сирни Заговезни.

***
Димитровград./с. Бряс.
Кметът на Община Димитровград Иво Димов ще участва в традиционния регионален събор „Ден на чавгата". В 16.30 часа ще бъде открита изложба на чавги и кулинарни изделия типични за трапезата на празника. От 17.00 часа ще бъде отслужена литургия в църковния храм „Св. Иван Рилски", след което със запалени факли ще започне шествието към покрайнините на селото, където в 17.45 часа ще бъде официално открит празника с изпълнение на местни фолклорни групи и състави и гостуващи такива от общината

***
Пазарджик./с. Бъта.
От 11.00 часа в двора на училището в селото ще се разиграят кукерски игри „Рогача" с участието на самодейните състави при Народно читалище „Никола Й. Вапцаров - 1927" - село Бъта.

***
Пазарджик./с. Елшица.
От 12.30 часа на площада в селото ще се проведе кукерски празник „Джумал" и народно веселие с участието на самодейните състави при Народно читалище „Васил Левски - 1925".

***
Пазарджик./с. Попинци.
От 13.00 часа на площада в селото ще се проведат кукерски игри „Джумал" и „Пролетни игри около въртяжката", организирани от Народно читалище „Искра-1872" - село Попинци.

***
Перник.
От 11.30 часа пред сградата на Община Перник ще се състои протест под надслов „Не на насилието в детски градини и училища".

***
Петрич.
От 11.00 часа в експозиционна зала на Историческия музей ще бъде открита изложба под надслов „145 години от обесването на Апостола на свободата".

***
Пловдив.
От 11.00 часа в Младежки център Пловдив ще се проведе открит по сугестопедия.

***
Пловдив.
От 18.00 часа в храм „Св. Марина" Пловдивският митрополит Николай ще възглави богослужение за Неделя Сиропустна - Сирни Заговезни.

***
Смолян/с. Момчиловци.
Конкурс за пустовски старец и традиционно палене на орада за празника Сирни Заговезни ще се проведе в Голямската махала в Момчиловци.

***
Сопот.
От 15.30 часа в центъра на града ще се състои възстановка на празника Сирни Заговезни и кукерски ритуал за просперитет и прогонване на злите сили.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Кукления театър ще се играе постановката „Вълкът и седемте козлета".

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в кв. „Железник" ще се състои народно веселие по повод Сирни Заговезни - „Да прогоним злото".

***
Ямбол.
От 11.00 до 14.00 часа в Градския парк на Ямбол, с пищен поразник ще бъде отбелязан професионалният празник на лозарите и винарите.