40 процента от настоящите учители ще се пенсионират в близките 8 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Февруари 2018 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
40 процента от настоящите учители ще се пенсионират в близките 8 години

/КРОСС/ „В следващите 8 години, над 40 процента от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст и това ще доведе до един сериозен дефицит". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

„Необходимо е да привлечем повече млади хора към професията на учителя и да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене", добави тя.

Сачева обясни, че на среща с родителски организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в училищата и класните стаи може да бъде и много опасно за децата. „

По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на „кутията на Пандора". Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. За съжаление, ние ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения", коментира тя.

Зам.-министър Сачева уточни още, че Министерството на образованието и науката работи в посока на подобряването на работната среда на учителите.

Според преподавателя по български език и литература в 105-о СОУ „Атанас Далчев" Николай Милчев, видеонаблюдението е част от силно преувеличаване и фетиш към технологиите.

„Не знам защо в 21 век си помислихме, че технологията може да реши всичко. Слагането на камери в училище довежда до онзи абсурд, в който доверието се превръща в нещо като книга на Оруел. Чувал съм, че в училища е издигнат девиза „Не на аналоговите учители в дигиталния свят". Това е смразяващо. Камерата не е действителност, те я воайорство, маскирано като страх. Прекрачва се много важна граница".

Според него, увеличението на заплатите на учителите е един лост, но той въобще не е достатъчен.