Момчил Неков: В България трябва да въведем означението "планински продукт"
Секция: ПОЛИТИКА
18 Февруари 2018 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков: В България трябва да въведем означението "планински продукт"

/КРОСС/ България може да е една от първите страни в ЕС с въвеждане на термина „Планински продукт". Това заяви днес евродепутат Момчил Неков по време на публична дискусия „Планините - неоцененото богатство на Европа" в Семково. Дискусията бе част от Зимен празник "Белица-Семково-2018", който се проведе днес в курорта "Семково" под патронажа на кмета на Община Белица - Радослав Ревански.

„Регионът ни е уникален, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни трябва да се възползва от възможността да въведе термина „планински продукт". Българските сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони са потенциални носители на престижното означение", заяви Неков.

„Днес се обръщам с призив да задействаме българските институции и да бъде въведено означението „планински продукт", което може да подпомогне развитието на планинските райони у нас", каза Момчил Неков.

Той изтъкна, че въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и произход, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство.

Момчил Неков е инициатор за въвеждане на означението „планински продукт" в България. Целта е изготвяне на Проекто-наредбата за прилагане на термина за качество „планински продукт".