Индия праща кораб на Луната
Секция: Технологии
18 Февруари 2018 18:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индия праща кораб на Луната

/КРОСС/ Индийската организация за космически изследвания (ИОКИ) планира да изпрати през април до Луната безпилотен кораб. Целта на мисията „Чандраян-2" е на земния спътник да бъде доставен неголям луноход, съобщи ТАСС, цитирана от Actualno. Това заяви пред репортери индийският министър, отговарящ за ядрената енергетика и Космоса Джитендра Сингх.

„Индия се готви да изстреля „Чандраян-2" през април. Тази мисия е продължение на мисията „Чандраян-1" (тя беше проведена през 2008 г.), благодарение на която ИОКИ откри вода на Луната. „Чандраян-2" е по-нататъшно развитие на проекта, който е значим колкото кацането на човек на Луната", коментира министърът.

Той уточнява, че ако „Чандраян-1" е бил орбитална станция, то „Чандраян-2" е много по-сложен проект, който предвижда кацане на спътника на земята и разполагането на неговата повърхност на неголям луноход . За първи път индийски космически кораб ще кацне на Луната и ще транспортира дотам орбитален модул, модул за кацане и луноход. Кацането на модула е планирано в района на южния полюс на Луната. Досега само САЩ, Русия и Китай успешно са извършвали казания на лунната повърхност. Общата стойност на проекта „Чандраян-2" е около 100 милиона евро.