Борисов: Азербайджан е приоритетен партньор за България
Секция: ПОЛИТИКА
18 Февруари 2018 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Азербайджан е приоритетен партньор за България

/КРОСС/ Азербайджан е приоритетен партньор за България. Това отново бе заявено от министър-председателя Бойко Борисов в интервю за азербайджанската медия „Тренд". Главната причина за това естествено е стремежът на правителството за диверсификация на доставките на газ към страната ни.

„България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес", заяви Бойко Борисов.

"Като се имат предвид силните връзки между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместни Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество", отбеляза министър-председателят.

"На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма", допълни Борисов.

Той е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки.

„България има интерес от изпълнението на стратегически проекти за транспортна инфраструктура на енергия като "Южния газов коридор", свързващ Европа и Азербайджан. Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълни той.

Министър-председателят отбеляза, че Азербайджан е не само основен източник на газ, но също така играе ключова роля в осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който ще гарантира енергийната сигурност на Европа. Освен това Борисов добави, че България и Азербайджан са установили силно партньорство в областта на енергетиката.

„Ярък пример за това партньорство е договорът между българската компания „Булгаргаз" и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 г.", допълни министър-председателят.


"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще започне да получава азербайджански газ през юни 2018 г. По този начин, ще бъде гарантирана доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище „Шах Дениз", - допълни Борисов.

Що се касае до важността на Баку-Тбилиси-Карс за развитието на икономическите отношения между България и Азербайджан.

Премиерът смята, че железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще допринесе за разширяването на икономическото сътрудничество между България и Азербайджан.

"Ние виждаме железопътната линия като стратегически транспортен проект, който може да бъде от полза не само за Азербайджан, Грузия и Турция, но и за България и другите европейски страни", каза премиерът.

Борисов припомни, че Европейският съюз приветства откриването на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс и по-нататъшно подобряване на транспортните връзки между България, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.

Относно възможностите пред азербайджанските инвеститори в България Борисов коментира:

„България има интерес да развива двустранните търговски и икономически отношения с Азербайджан и възнамерява да използва максимално възможностите за съвместни".

Той отбеляза, че въпреки отрицателните последици от световната финансова и икономическа криза България успява да запази макроикономическа и финансова стабилност.

"В България имаме най-благоприятните данъци в ЕС, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също така предприема редица допълнителни мерки за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите имоти, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичните продукти и редица други направления", заключи премиерът.