Вицепрезидентът: Необходимо е целево финансиране за планинските региони
Секция: ПОЛИТИКА
18 Февруари 2018 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Необходимо е целево финансиране за планинските региони

/КРОСС/ „Необходимо е целево финансиране за планинските региони." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на публична дискусия „Планините - неоцененото богатство на Европа", която се състоя в курорта Семково, община Белица. Участие в нея взеха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от съседни общини, както и от Република Македония, представители на академичната общност, съобщават от пресслужбата на президентството.

Вицепрезидентът поздрави ръководството на общината за инициативата Белица да бъде посланик на малките общини не само в България, но и в целия Европейски съюз, и то в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Илияна Йотова отбеляза важната роля на местната власт днес, когато се водят дебатите за следващия бюджет на ЕС и Европа ще вземе решение за съдбата на кохезионната политика. По думите на вицепрезидента ясно се е чул гласът на малките общини, че без финансиране от Европа е невъзможно да се развиват.

„Крайно време е България, особено като председател на Съвета на ЕС, да защити слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни региони", заяви Илияна Йотова.

„Българските планини притежават истински потенциал - перспектива за развитие, но същевременно с това и много непреодолени към този момент предизвикателства", подчерта вицепрезидентът.

В българските планини се намира СПА столицата на Балканите. В същото време огромна част от населените места в планинските райони са на практика замиращи - в 1/4 от тях няма деца под 14 г., а в почти половината - няма аптека. През 2015 г. в качеството си на евродепутат Илияна Йотова инициира доклад за политиката на сближаване в планинските райони не само на България, но и в целия ЕС, тъй като те остават встрани от европейското финансиране. В основата на доклада е настояването пет процента от бюджета на ЕС след 2020 г. да бъдат разпределени за развитието на планинските региони.

Важна част от политиката за планинските региони е трансграничното сътрудничество, каквото има между България и Република Македония, подчерта Илияна Йотова.

По-късно през деня вицепрезидентът поздрави гостите на зимния празник „Белица-Семково 2018", чийто специален гост беше за втора година. „Повече говорим пред медиите за демографската криза, за обезлюдяването, отколкото да работим за решаването на тези проблеми", подчерта вицепрезидентът.

„Белица е пример как малка община може да работи така, че да задържи младите хора", отбеляза вицепрезидентът и увери присъстващите, че в лицето на президентската институция имат съюзник.