Скопие не било безразлично какво мислят в София за името
Секция: ПОЛИТИКА
19 Февруари 2018 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скопие не било безразлично какво мислят в София за името

/КРОСС/ В Скопие не са безразлични какво мисли България по въпроса за името, каза на пресконференция журналистът Коста Филипов, кореспондент в Скопие, член на Македонския научен институт, цитиран от news.bg.

Според него е невъзможно да има промяна във формата на преговорите между двете държави под егидата на ООН. Той бе категоричен, че по време на посещението на президента Румен Радев в Македония въпросът с позицията на България по спора с името на Македония, е бил един от най-задаваните. По думите му посланието на президента Румен Радев не е втвърдяване на позицията към Македония. Според него българската държава прекалено дълго време е мълчала и не е взимала отношение по спора за името на Македония. Филипов коментира, че позицията на Радев, изразена в Македония и към неговия колега Георге Иванов, че България не е против рамката, в която се водят тези преговори, но България не е никак безразлична за това как се водят тези преговори.

"Македония просто трябва да преглътне една голяма жаба, за да стане член от ЕС и НАТО", категоричен е Филипов.

По думите му, ако Гърция и Македония се договарят за съчетано име с географско определение, то трябва да e такова, което да не поставя под съмнение Пиринската част на Македония в България. Той бе категоричен, че възприемане на вариант на името Северна Македония -не отговаря на интересите на Република България, тъй като тази част на географската област, която се намира на територията на Република България също е северна.

Според него, ако се стигне до словосъчетание и не се признае Република Македония с името, с което е призната от България и още 137 държави по света, то следва да е Вардарска Македония.

Доц. Наум Кайчев отбеляза, че решението на спора за името на Македония е важно за членството на страната в НАТО той бе оптимист по отношение на шансовете до юли месец да се стигне до решениe за името на страната, каквито са и заявките от страна на македонските власти.

"Това е важен сигнал, че Република България има отношение в преговорния процес и би желала крайният резултат да не засяга територията на република България. Варианти като Северна Македония и Горна Македония предизвикват много сериозни въпросителни у нас", констатира председателят на Македонския научен институт доц. Александър Гребенаров, тъй като в географски означените наименования Горна Македония и Северна Македония се включва и Пиринска Македония.

Той бе категоричен, че трябва да изразим нашата позиция, че в тази област са живели наши предци наши дядовци и баби. Нека да припомним и да знаят поколенията, че в Егейска Македония през 1913 г. се извършва геноцид.

Георги Николов, зам.-декан на Историческия факултет към Софийски университет уточни, че името на Македония има освен исторически и етнически характер и това име продължава да съществува, като нейните граници според нас е Струма, а по римските представи е по Места, каза Николов. Тя се нарича още третият дял на Българското царство. Интересно е да се отбележи, че това продължава през цялото Средновековие. В периода на Османската власт се използва името Румелия, обясни Николов. Едва през 18-19 век се появява името на Македония като название на Балканския полуостров. Оттук насетне името на Македония се появява като номенклатура на Балканския полуостров, доуточни Николов и добави, че покрай това име започва да се говори и за населението като македонци.