„Вила Ямбол“ почерпи с над 3000 литра вино град Ямбол
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Февруари 2018 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Вила Ямбол“ почерпи с над 3000 литра вино град Ямбол

/КРОСС/ Избата възражда традициите във винопроизводството в ямболския регион

За трета поредна година най-старата изба в Южна България използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите и всички граждани и гости на Ямбол. Винарната организира мащабен празник, който събра над 6000 души. Събитието включваше традиционни танци от региона, кукери, които представиха ритуали, свързани с виното, музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции. „Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол" продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора", разказа Ути Бъчваров.

Избата се похвали и с най-добрите си вина от последните 20 години насам. Реколта 2017 е била с отлично качество, което е позволило да се бутилират уникални партиди, споделиха още от производителя. В грижите за лозята и направата на вино и ракия участват над 160 човека от Ямбол и региона. Днес произвежда едни от най-търсените и харесвани ракии и вина на пазара: ракиите „Ямболска" и „Стралджанска", вината Villa Yambol и Kabile. За тази година производителят подготвя лансирането на две отлежали червени вина - едното от Каберне, другото от Мерло към серията Kabile, обявиха още по време на празника от „Вила Ямбол". Серията Kabile е особено специална за "Вила Ямбол", защото е създадена в знак на почит и уважение към най-древните традиции във винопроизводството, останали още от времето на траките. Серията Kabile е кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират в близост до Ямбол, а на етикета им е изобразена богинята Кибела.

Голямото предимство за „Вила Ямбол" е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя - около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. „Смятаме, че успяхме да се наложим като любим производител през годините, който предлага продукти на много добра цена и с много високо качество. Кaто пример ще спомена - нашето вино Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. То стана единственото българско вино с двоен златен медал на миналогодишния Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Там с продукт за 7-8 лева надделяхме над вина от световен мащаб в много по-висок ценови клас. Друга наша гордост е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон - вино, което където и да изпращахме за дегустации, се връщаше със златни отличия. Единият ни медал е от Mondial de Bruxelles, другият от Vinalies International, а третият от London experts in wine, който се провежда под патронажа на Негово превъзходителство княз Кирил Преславски.", разказа още шефът на избата Красимир Аврамов.