Свеждаме глави пред делото и подвига на Апостола
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2018 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свеждаме глави пред делото и подвига на Апостола

/КРОСС/ Военнослужещи от Единния център за начална подготовка - гр. Плевен и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, участваха вчера, 18.02., във възпоменателна церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски, която се проведе в град Ловеч пред паметника на Васил Левски в кв. „Вароша". Да се преклонят пред живота и делото на Апостола се събраха родолюбиви ловчанци, много гости и граждани от цялата страна. На ритуала присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на гр. Ловеч Корнилия Маринова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил, представители на местната власт.

„Днес, както всяка година, цялата българска земя свежда глава пред делото и подвига на Дякона, който пръв ни накара да повярваме, че можем да бъдем свободни и сами да избираме и творим съдбините си", заяви в словото си Цвета Караянчева и продължи, че „влиянието на един велик човек се извършва и осъществява само тогава, когато най-хубавото от неговите дела и мисли влезе като съставна част в настроението и мислите на идващите след него поколения. Левски е най-святото име в България и продължава да живее навсякъде по света, където има поне един българин".
Възпоменателният митинг завърши с тържествена проверка и поднасяне на венци и цветя от името на областната и общинската управа, държавни институции, средни и основни училищата в гр. Ловеч и неправителствени организации.
Вчера, 18 февруари, и на площад „Васил Левски" в гр. Карлово бе проведена възпоменателна церемония с участието на представителни формирования и Военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада. Да се преклонят пред живота и делото на Левски на площада присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, народни представители, кметове на общини и населени места, родолюбиви карловци и граждани от цялата страна.

Ритуалът бе открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, а слово за Апостола произнесе заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, които след това поднесоха цветя на паметника на Васил Левски. С минута мълчание присъстващите се преклониха пред подвига и делото на Апостола, отдал сърце, воля и душа за свободата на нашата Родина, след което небето беше озарено от 3-минутни илюминации, приливащи в цветовете на българския трибагреник.

Отбелязването на 145-та годишнина от героичната гибел на Апостола ще продължи и днес - 19 февруари от 09.00 часа в църквата „Света Богородица" - гр. Карлово, където ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида в памет на Дякона Левски. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски" ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя на паметника му от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски", където от 12.00 ще бъде отбелязана 140-ата годишнина от смъртта на Гина Кунчева.
Мероприятията по повод 145 години от гибелта на Васил Левски, продължават и днес, 19 февруари, в различните гарнизони в страната.