Президентът: Чистата и свята република на Левски принадлежи на всички граждани
Секция: ПОЛИТИКА
19 Февруари 2018 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Чистата и свята република на Левски принадлежи на всички граждани

/КРОСС/ „Преди 145 години тук, на това място, увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови зърното на свободата, което покълна и роди днешна България. От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме." Това заяви президентът Румен Радев на възпоменателната церемония в София по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

„Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение. Както други, в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на дякона се покланяме всяка година", подчерта в изказването си държавният глава.

По думите на Румен Радев идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. „Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя „чиста и свята"? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност и позиция. Битката за справедливост и законност е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола", подчерта още президентът Радев.

Държавният глава припомни думите на Васил Левски: „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия" и още: „Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш", които описват цялата българска драма. По думите на президента робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата, но за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас. „Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свободата ни, нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ", подчерта Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че блянът на Апостола не остарява с годините, а днешните българи сме призвани с „нашите задружни усилия" да сбъднем идеала на Левски. Заради него, заради себе си и заради нашите деца.