Антична сграда и артефакти се разкриха при ремонт в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
20 Февруари 2018 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антична сграда и артефакти се разкриха при ремонт в Пловдив

/КРОСС/ Антични зидове и глинени съдове се появиха при мащабния ремонт на ул. „Отец Паисий" в Пловдив, съобщава БНТ. Археологическите находки се намират на самата улица до градинката зад Джумая джамия.

Екипът от археологическия музей в града извършва спасителни разкопки на мястото на древните руини. Обектът се разчиства и заснема от специалистите под ръководството на археолога Мая Мартинова. Засега е ясно че е открита сграда от късната античност вътре в укрепения град.

„Разкрихме едно помещение от тази сграда, което е фундирано направо върху скалата. Запазени са градежите..., много добре запазен прагов блок за вход към това помещение с дупките за залостване на вратата", коментира Мая Мартинова - археолог от РАМ-Пловдив.

Тъй като тази част от античния град е била използвана и през следващите векове са открити и артефакти от османския период на Пловдив. Голям брой бронзови монети, които тепърва ще бъдат изследвани. След приключване на разкопките древните зидове ще останат на мястото, на което са открити.

„Тенденцията е максимално археологическите структури да остават на място, да бъдат засипвани, така че да бъдат съхранени за бъдещите поколения. Само там, където е необходимо се извършва демонтаж", допълва Мартинова.

Очаква се експертна комисия от Министерството на културата да издаде протокол и да приеме обекта, след което ще могат да продължат ремонтните дейности по улица „Отец Паисий".