Може би откриха липсващото звено между маймуната и човека... с Google Earth
Секция: Наука
20 Февруари 2018 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Може би откриха липсващото звено между маймуната и човека... с Google Earth

/КРОСС/ През 2007 година професор Лий Бъргър проучвал Южна Африка. Той инсталирал Google Earth на компютъра си за повече удобство и чрез него започнал подробно изследване на варовикови пещери, известни като Люлката на човечеството.

С помощта на изображенията в Google Earth палеонтологът забелязал неизвестни до този момент пещери. Лий Бъргър и неговият син организирали експедиция през 2008 г. След влизането им в една от пещерите те открили запазен фрагмент от ключицата и долната челюст на представител на предшествениците ни, съобщава „Дарик".

При следващи разкопки били открили фрагменти и скелети на жени и тийнейджър. Оказало се, че това са хора, принадлежащи към неизвестен до този момент вид, наречен Australopithecus sediba.

Скелетите и костите наподобявали тези на съвременния човек, но мозъците им били 1/3 пъти по-малки по размер.

Според професор Лий Бъргър този нов вид човекоподобни са сред първите предшественици на хората и са живели в Африка преди около 3 милиона години.

Учените смятат, че това може да е липсващото звено в еволюцията на човека и мост между примитивните двуноги примати и хората.