УНИЦЕФ: 2,6 милиона бебета не доживяват първия си месец
Секция: Здраве
20 Февруари 2018 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНИЦЕФ: 2,6 милиона бебета не доживяват първия си месец

/КРОСС/ Смъртността при новородените остава притеснително висока в световен мащаб, но най-вече в бедните страни. Всяка година 2,6 милиона бебета не доживяват първия си месец, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Евронюз и Би Би Си.

Бебетата, родени в Пакистан и Централната Африканска република имат най-малък шанс за оцеляване, а най-много новородени оцеляват в Япония, Исландия и Сингапур. Осем европейски страни са в първата десятка на местата с най-ниска детска смъртност, България е на 141-во място.

Според УНИЦЕФ основните причини за смъртта на новородените е преждевременното раждане, усложнения по време на раждането, както и инфекции по време на бременността. От организацията отбелязват, че голяма част от смъртните случаи при бебета могат да се предотвратят с добре обучени акушерки, достъп до дезинфектанти и чиста вода, както и кърмене още в първия час от раждането и контакт "кожа до кожа".

За сравнение в Норвегия, която е на осмо място по ниска детска смъртност, 218 сестри и лекари обслужват десет хиляди души, докато в Сомалия съотношението е 1:10 000.