Гласуват искането за оставка на Валери Жаблянов
Секция: ПОЛИТИКА
21 Февруари 2018 07:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гласуват искането за оставка на Валери Жаблянов

/КРОСС/ Депутатите ще гласуват искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание.

ПГ на ГЕРБ внесе искането си в деловодството вчера с 81 подписа, при необходими 80 по правилник. Искането за оставка с подписите си са подкрепили и депутати от ПГ на „Обединени патриоти". Като мотив за искането на оставката от ГЕРБ изтъкват изказванията на Валери Жаблянов срещу Договора за добросъседство с Македония; възпрепятстване на реда в пленарна зала на 1 февруари при отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим; твърдението му в декларацията на БСП против провеждането на „Луковмарш", че Народният съд е „едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

На 15 февруари от ГЕРБ призоваха Валери Жаблянов да си подаде оставка заради твърдението за Народния съд в декларацията на левицата. Искането им беше подкрепено от Съюза на репресираните от комунистическия режим. Валери Жаблянов заяви, че няма причина и мотиви да си подаде оставката.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че искането за оставката на Жаблянов не е аргументирано. Тя поясни, че ако той бъде отстранен от зам.-председателското място, БСП най-вероятно няма да предложи друг кандидат.