"Галъп": Българите вярват най-много на ЕС, Германия и Русия
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Февруари 2018 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Галъп": Българите вярват най-много на ЕС, Германия и Русия

/КРОСС/ Българите са едно от най-евроентусиазираните общества. Такъв извод направи пред БТВ Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп" в България по повод годишника за политическите процеси и общественото мнение на социологическата агенция.

Според данните над 50 на сто от българите имат доверие на ЕС, следвано от Германия и Русия, също около 50-те процента. Според Симеонов сме русофили по сърце, а с разума гледаме към Германия.

„В дъното на класацията е Китай, не защото не го харесваме, а защото не го познаваме", уточни социологът.

„Доверието е ЕС и НАТО укрепна в последните месеци", посочи още той.

„Данните показват, че военнополитическият характер на НАТО предизвиква разделение в обществото и затова не се приема толкова ентусиазирано колкото ЕС . Европа пък служи и за коректив на нашите институции", категоричен беше Симеонов.

Българите показват и известен икономически оптимизъм за материалното си положение.

50 на сто от българите смятат, че ще се справим с европредседателството. Това е по-скоро пожелание и е като кредит на доверие към институциите, каза той.

По темата за новия орган за борба за корупцията хората са най-вече скептични. Според 41% от анкетираните не очакват този орган да намали корупцията.

Конфликтът БСП и ГЕРБ Симеонов определи като вече безинтересен. Той обърна внимание на президента Румен Радев, който по думите му „се опитва да се хареса и на червените и на синьо-зелено-лилавите. Той е главният опозиционер, което е опасна игра, но и е печеливша - затова беше избран, като протест", каза Първан Симеонов.