НЗОК дължи пари и на болници у нас, не само в чужбина
Секция: Здраве
21 Февруари 2018 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЗОК дължи пари и на болници у нас, не само в чужбина

/КРОСС/ Здравната каса дължи пари и на болници в България, а не само на чуждестранни клиники. Това заявиха от Българската болнична асоциация и сдруженията на общинските и частните болници в обща декларация, изпратена до президента, премиера и парламента.

За последните три години за проведено лечение на здравноосигурени българи НЗОК дължи сумата от над 122 милиона лева, без да се брои законната лихва за просрочените плащания, се казва в декларацията. В нея се настоява, когато депутатите разглеждат въпроса със задълженията на Здравната каса към болници в Европейския съюз, да се вземе предвид, че българските болници са също европейски, а работещите медици и лекуващите се пациенти също са европейци.

Обръщаме се към депутатите на Извънредния събор на Българския лекарски съюз с предложение да разгледат въпроса с неизплатените от Здравната каса средства за болнична помощ и да преценят дали решаването му да не бъде поставено като условие за подписване на новия Национален рамков договор, пише още в декларацията.