НФСБ призова горещо и спешно Църквата да канонизира Васил Левски
Секция: ПОЛИТИКА
21 Февруари 2018 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НФСБ призова горещо и спешно Църквата да канонизира Васил Левски

/КРОСС/ НФСБ поиска Васил Левски да бъде канонизиран за светец. От партията направиха това в писмо, адресирано до Българската православна църква, в което „горещо" молят спешно да бъде разгледан този въпрос.

Призивът е отправен от изпълнителния комитет на Националния фронт за спасение на България, а сред подписалите се е и лично вицепремиерът Валери Симеонов.

Ето и какво гласи призивът-обръщение до Светия синод на Българската православна църква:

НИК на партия НФСБ се обръща към Вас с горещата молба да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски.

По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, преди броени часове Христолюбивият български народ всецяло отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго. В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите - не само светска, но и да изповядват нашата Православна Вяра свободно, без гонения, хули и поругание!

Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: „Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името „раб божия Василий", Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България."

От НФСБ съзнаваме, че Светата ни БПЦ има утвърдени със столетия правила за канонизация. Припомняме, че като боголюбиви християни не сме стояли и не стоим встрани от благочестивите дела на Църквата ни. По наша инициатива и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал „Победа" на град Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ. И нашата твърда убеденост е, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот. Напротив! С живота си на безсребърник и аскет след това, с делата си освобождение на Христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с Православната ни Вяра и своята святост.

Призоваваме и молим Светия Синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий - Апостола на свободата Васил Левски!