Извинителните бележки за училище ще се плащат по преценка, но не повече от 3 лева
Секция: Здраве
21 Февруари 2018 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извинителните бележки за училище ще се плащат по преценка, но не повече от 3 лева

/КРОСС/ Извинителните бележки за училище ще се заплащат по преценка на джипито, но стойността им няма да може да надвишава 3 лева.

Това стана ясно след среща на Българския лекарски съюз с ръководството на здравната каса, по време, на която бе договорено извинителните бележки да не влизат в пакета от услуги, който касата заплаща на общопрактикуващите лекари.

Причината за решението била в това, че издаването на извинителна бележка било административна, а не лечебна дейност. На фона на поредните скандали в здравеопазването лекарите успяха да се договорят с касата за тазгодишния рамков договор. Над 90 процента от предложенията им са били приети от надзорния съвет на касата, съобщи председателят на лекарското съсловие д-р Венцислав Грозев.

„Този въпрос с плащането на бележката се прие, че ще бъде извадено от пакета на общопрактикуващите лекари и ще бъде на стойност не повече от 3 лева. Излиза от пакета, защото това е административна история, тя не говори за дейност", допълни Грозев.

„Над 90 процента от това, което Българският лекарски съюз предложи в последния момент като промяна на текстове, е прието от Надзорния съвет. Можем да създадем действително един сравнително добър договор и значително по-добър от този за 2017 г. Завишени са както обемите, така и финансови параметри - над 136 клинични пътеки са повишени, ситуациите в първичната извънболнична помощ са на стойност 14 млн., които са факт. 10-те милиона са факт вече в специализираната извънболнична помощ и над 148 млн. в болничната в сравнение с 2017 г.", каза още той.