Брегово протестира срещу преминаването на камиони с опасен товар
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2018 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Брегово протестира срещу преминаването на камиони с опасен товар

/КРОСС/ Жители на северозападния град Брегово се вдигнаха на протест срещу преминаването покрай домовете им на десетки цистерни с опасен товар, предава бТВ. Всеки ден 20-тонни цистерни правят по около 40 курса от Пирдоп до завод в Сърбия и използват за целта второкласния международен път.

От ноември м.г. гражданите са организирали подписка, която вече е подкрепена от повечето жители. Председателят на инициативния комитет Цветана Георгиева посочи, че хората са притеснени, защото пътят минава през цяло Брегово - включително и покрай училище и детска градина.

„Има много остри завои, на които всяка една ограда поне 5 пъти е удряна и събаряна", допълни Георгиева.

„Опасен химикал, силно летлив е. Сградата на училището е най-ниската точка, при разлив цялото количество ще се събере отпред", посочи и учителят Орлин Панов.

Хората посочват и че настилката не е пригодена за такова натоварване.

Кметът Милчо Лалов подкрепя подписката, като от пътната агенция са се ангажирали да създадат работна група с МВР и ДАИ за намиране на решение на проблема. Срок няма, а хората се опасяват, че институциите ще се задействат чак след авария. Затова и носят плакат с надпис "Не искаме Хитрино".