Сметната палата проверява как Борисов харчи излишъка
Секция: ИКОНОМИКА
22 Февруари 2018 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сметната палата проверява как Борисов харчи излишъка

/КРОСС/ Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи/трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители, одобрени с постановления на Министерския съвет за периода от 10.05.2017 г. до 31.01.2018 г. "За" предложението гласуваха единодушно 140 народни представители.

Вносители на искането за възлагане на проверката са Корнелия Нинова и група народни представители.

Срокът на проверката е до 1 юни 2018 г. Окончателният доклад на Сметната палата трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на юни.

Предложението за ревизия е мотивирано с големия обществен интерес как се харчат допълнителните бюджетни пари при осигуряване на публичност и прозрачност, според мотивите на вносителите.
Като повод за одита от БСП използваха извънредно отпуснатите в началото на годината средства за увеличение на заплатите на полицаите, които заплашиха с протести по време не председателството.

Тогава правителството спешно отпусна над 100 млн. лв. за повишение на заплатите. В момента протестират надзирателите в затворите, които не се съгласни с обещаното им 5% увеличение на заплатите.

Общата сума в правителствения резерв е около 3 млрд. лв.