Западът иска главата на Вучич, смята Сергей Лавров
Секция: Русия
22 Февруари 2018 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Западът иска главата на Вучич, смята Сергей Лавров

/КРОСС/ В рамките на посещението си в Белград министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отправи драматично предупреждение, че Западът „иска главата" на сръбския президент Александър Вучич заради тесните му връзки с лидера на Кремъл Владимир Путин, съобщава електронното издание Srbija Danas, цитирано от "Фокус".

След срещата с Лавров, държавният глава на Сърбия Александър Вучич увери, че страната му върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия.

„Предполагам, че ще има различни видове желания и натиск отношенията да се движат в различна посока, но Сърбия ще бъде на една и съща линия, ще запазва традиционните връзки и ще развива най-добри отношения с Руската федерация", отбеляза Вучич в рамките на съвместната пресконференция с първия дипломат на Москва.

В Белград Лавров, според източник от сръбските разузнавателни кръгове, е представил на Вучич доказателства, че ловът за главата му е във фаза на изпълнение.

„Това бе предшествано от цяла поредица от събития, за които само невежи хора може да мислят, че не са свързани - убийството на Оливер Иванович, арестуването на американски шпиони в сръбската столица", отбеляза източник от сръбските разузнавателни структури.

Западът иска главата на Вучич заради връзките му с Путин, заради отказа му да наложи санкции на Русия и решимостта му да се противопостави на намерението да бъде признато Косово, обобщават от редакцията. Анализаторът Драгомир Андeлкович отбеляза, че Владимир Путин по всяка вероятност ще бъде „загрижен" за Сърбия и нейния президент.

„Руснаците ще направят всичко, за да дадат на Вучич цялата налична информация и да му осигурят защита", изрази увереност Андeлкович.

В четвъртък Вучич и Лавров ще присъстват в на откриването на мозайките на централния купол на храма Св. Сава. Височайшият гост ще се срещне с министър-председателя Анна Бърнабич и със сръбския си колега Ивица Дачич, на когото ще бъде връчен Орден за дружба.