Бивши престъпници от '90-те години са общински съветници в България днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2018 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивши престъпници от '90-те години са общински съветници в България днес

/КРОСС/ (Февруари 2018 г. .....по време на европредседателството)

По време на европредседателството в България бивши престъпници и членове на силовите групировки в страната са назначени да безчинстват на постове на общински съветници в по-малките населени места в страната. Преобладаваща партия в схемата е ДПС. Неотдавна станахме свидетели на случая Ценко Чоков, уви само месеци по-късно се оказва че практиката "кмет-престъпник", управляващ цяла община като бащиния без да спазва никакви закони и правила по принцините на криминалното си минало е характерна не само за селата в България, но и за доста по-големи населени места в страната като гр. Тетевен.

Бивш кмет на Община Тетевен Милен Милев (казвал се Ганев в миналото) и общински съветници Страхил Симеонов (в миналото Димчев), Джейхан Хасанов Ибрямов и Цецка Димитрова, и партньор и генерален директор на магазини „Оптикласа" - Димитър Василев, са обвинени в корупция в началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тема и обект на корупцията е недвижим имот в българската столица - гр. София, отдаден под наем на магазин "Оптикласа" за повече от 10 години и притежаван от общинска фондация "Тома Васильов", част от Община Тетевен.

От 2014 г. прокуратурата в Ловеч предявява обвинения срещу бившия кмет на Община Тетевен Милен Милев (Ганев), че е откраднал пари от Община Тетевен, както и конкретно обвинение за действията му като председател на общинската фондация "Тома Васильов" по време на управлението му, за това че фондацията е получавала пари от наемателя на недвижима собственост, вместо в сметката на общинската фондация по ЕТ и крупна сума е присвоена от Милев за периода 2007-2014 г. Целта на фондацията е дарение за деца.

По обвиненията срещу Милен Милев са отложени повече от 30 съдебни заседания в Районен съд - Ловеч за последните 4 години, най-често по болест, но включително и по отказ от страна на обвинението, и на делото срещу Милен Милев още не е  даден ход.

Влизайки в политиката Милев променя името си, от Милен Ганев на Милен Милев, за да скрие престъпното си минало, което е част от СИК и „Мултигруп", т. нар. "силови престъпни групи" в България и по които си дейности дължи над 370 000 лева към данъчните институции в страната. Според в. „Капитал" през ‘90-те години Милев се финансира и с 3 милиона долара кредит от СИК, с гарант ловешкия милионер Гриша Ганчев.

За периода 2007-2014 година имотът на фондацията в София е официално отдаден от фондацията на софийското ЕТ "Ивайло Колев", което не е заплащало нито стотинка наем по сметките на фондацията, но междувременно е преотдавало имота на "Оптикласа" ("Мега Оптик" ООД, с управители Димитър Василев, Емил Стойков). Според източници, в периода Емил Стойков като управител и съсобственик в „Оптикласа" ("Мега Оптик" ООД)  заявявал гордо пред трети страни , че имотът си е техен собствен, не плащали никакъв наем и бил готов да го търгува срещу нерегламентирани кешови плащания от името на Общината.

Дали изобщо е плащан наем за магазина от „Оптикласа", какъв е бил неговият размер, пазарен ли е бил изобщо този наем е все още недокозано и неясно. Ясно е обаче, че новото ръководство на Общинска фондация "Тома Васильов" съди кухото дружество бушон ЕТ "Ивайло Колев" за откраднатите пари и пропуснати ползи, но не и реалното дружество наемател, което за разлика от ЕТ "Ивайло Колев" има реална търговска дейност, обороти, активи и приходи, с които да заплати потенциални обезщетения за пропуснатите ползи на фондацията обслужваща, уж интересите на децата на Община Тетевен, техните нужди от образование и правото им на достойно бъдеще в България. "Оптикласа" ("Мега Оптик" ООД, с управители Димитър Василев, Емил Стойков) не само не биват съдени за продължаващата корупция, но и биват безпрецедентно преизбирани за контрагент на Общинска фондация "Тома Васильов" и след 2014 година, чак до днес.

Вече обвинен, че откраднал още 300 000 лв. от Община Тетевен след 2014 г., Милен Милев се връща в Община Тетевен като общински съветник и продължава да търгува с имота на общинската фондация с „Оптикласа" и Димитър Василев. През 2015 г. "Оптикласа" е избран за наемател на имота на фондацията отново, когато има над 30% по-висока търговска оферта, подадена в администрацията на фондация в Община Тетевен от друг кандидат. Офертата е отказана за разглеждане и не е допусната до конкурс.

През 2016 г. същият наемател Оптикласа ("Мега Оптик" ООД) отново печели така наречения "търг/конкурс" за най-добра търговска оферта. До участие в търга се допускат и двама други кандидати, които подават с 20% по-високи наемни оферти от „Оптикласа". И двете компании са юридически лица с огромни капитали и над 1 милиард лева годишен оборот всяка, докато дружественият капитал на „Оптикласа" ("Мега Оптик" ООД)  е 5000 лв., което прави изборът на общинската фондация още по-озадачаващ не само от гледна точка по-ниската стойност на предложения наем, но и с оглед стабилността, устойчивостта и възможностите на компанията спрямо останалите претенденти за локацията.

Дори и след излизането на Милен Ганев от Община Тетевен през 2016 г. Димитър Василев от „Оптикласа" продължава с корупционната схема заедно с още трима общински съветници: Страхил Димчев (Симеонов), Джейхан Хасанов Ибрамов и Цецка Димитрова, съгласно сигнал за корупция до прокуратурата от 19 януари 2018 г.

Цецка Димитрова е общински съветник от Българската социалистическа партия - приятел на Димитър Василев. Страхил Симеонов (наричан в миналото Димчев) също е близък приятел на Димитър Василев, но също така е променил името си влизайки с фалшиво ново име в българската политика. В миналото той се казва Страхил Димчев, свързан и с т.нар. "силови престъпни групи", известен също с навиците си да бие хора на обществени места, а също и с това, че е бил близък приятел на българския милионер от Ловеч Гриша Ганчев. Страхил Симеонов (наричан в миналото Димчев) е общински съветник в Тетевен от ДПС.

Джейхан Хасанов Ибрямов е турчин и близък приятел на Димитър Василев, както и общински съветник в Ловеч от турската партия ДПС на български език. Джейхан Хасанов Ибрямов има и второ българско име Стефан Русев Добревски и участва два пъти с двете си отделни имена като две отделни лица в списъка на общинските съветници на ДПС за Ловеч. Също така участва в списъка на общинските съветници на ДПС в гр. Тетевен веднъж с българското си име Стефан Русев Добревски. Г-н Добревски също е бивш агент на комунистическите тайни служби и официален партньор, юридически, във фирма, получила редица обществени поръчки.

Тримата общински съветници са заснети в извънпротоколна комуникация с Димитър Василев  (управител на "Мега Оптик" ЕООД - „Оптикласа") в залата на Община Тетевен. 

Темата беше отразена и по програма „Хоризонт" на БНР в началото на месец Февруари. Председателката на общинската фондация не само отрича вината им в незпазване на законите и разпоредбите на Конституцията на Република България, избирайки най-ниска търговска оферта на търговски конкурс за избор на контрагент в ущърб децата на Общита Тетевен, но и защитава правото им на нарушаване разпоредбите на Конституцията на Република България като заявява по БНР, че фондацията щяла да защити името си.

Според запознати страни фондацията щеше най-добре да защити името си като не търгува с компании и личности, които са я ограбвали години наред исторически и не нарушава законите и Конституцията на Република България.

Източници : В. Капитал; Блиц медия; BTV; БНТ; Сигнал за корупция до Окръжна Прокуратура Ловеч; Отворено писмо до медиите; Блиц медия; В. Капитал; Списък с Общински Съветници Район Ловеч; Бивол; Бивол; Списък с Общински Съветници Община Тетевен.