Столична община промени правилата за прием в детските градини и в първи клас в училище
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2018 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столична община промени правилата за прием в детските градини и в първи клас в училище

/КРОСС/ Столичният общински съвет (СОС) утвърди промяна в правилата за прием в детските градини и първи клас в училище в София, съобщава БТВ.

Децата и от частни лицензирани ясли ще получават точка при кандидатстване в общински детски градини. Тези с хронични заболявания вече няма да се записват на място в градините, а ще кандидатстват през системата за прием.

„Категорично възразяваме срещу използването на формулировки като „втори начин" - коментира зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. - Има законен, има и незаконен начин, всичко останало е въпрос на лична интерпретация. Абсолютно законно е било и е деца със специфични потребности от типа на СОП (специфични образователни потребности) или хронично заболяване, да получават подкрепа. В самия закон са разписани няколко хипотези, в които тези деца получават правото да бъдат записвани по облекчен ред. В старите правила на СОС те не кандидатстваха по общия ред, а чрез записване на място в детските градини. Счита се от работната група, че трябва, наистина, те да бъдат по общия ред с повече точки".

За първокласниците се въвежда принцип на уседналост от три години, а за децата, които вече имат братя или сестри, приети в други училища, ще се дават допълнителни точки.