Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година
Секция: Наука
22 Февруари 2018 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година

/КРОСС/ Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, потвърдиха професорите Пламен Митев и Андрей Пантев на кръгла маса в Регионалния исторически музей в Стара Загора на тема „Пътят към свободата". Знамето е участвало във всички боеве за Шипка заедно със Самарското знаме, съобщи за „Хоризонт" Петър Калчев -директор на музея, в който знамето се съхранява от 8 ноември 1907 година.

Знамето е дарено на Старозагорското археологическо дружество „Августа Траяна" от местния клон на Българското опълченско дружество за "назидание на младото поколение", пише в дарителския лист. То е съшито от жените на въстаниците от копринен трикольор с бял, зелен и червен цвят. От едната му страна е изписано „Свобода или смърт", а от другата учителят Христо Милев е изрисувал прав разярен лъв.

Тезата, че шитото в Браила през 1877 година от Стиляна Параскевова знаме е първообраз на националния ни флаг, оборва в своя публикация през 2004 година историкът от Старозагорския исторически музей Нейчо Кънев, но тази истина все още е слабо позната дори в средите на специалистите.

По поръчка на Регионалния исторически музей старозагорските художници Димо Генов и Михаил Косев създадоха реплика на знамето, което ще води заедно със Самарското шествието на 3 март в Стара Загора.