"Кремълският доклад" на САЩ донесъл 5 милиарда долара на Русия
Секция: Русия
22 Февруари 2018 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Кремълският доклад" на САЩ донесъл 5 милиарда долара на Русия

/КРОСС/ "Кремълският доклад" на САЩ донесе на Русия 5 милиарда долара. Заплахата от нови санкции принуди руските бизнесмени да връщат парите си в родината", пише вестник "Московский комсомолец".

От началото на годината в Русия се наблюдава необичайно висок приток на валута от чужбина. По оценка на „Райфайзенбанк" през януари руските депозитни сметки са нараснали с повече от 12 милиарда долара. Около 5 милиарда долара от тази сума е прехвърлена в Русия заради заплахата бизнесмените да попаднат под санкциите на Вашингтон.

Експерти считат, че притокът на капитали към Русия е добра новина за икономиката на страната. Те допълват, че връщането на парите в страната е в резултат на това, че руските бизнесмени са обезпокоени от "възможно блокиране на средствата им в чуждестранни юрисдикции". Такава заплаха се съдържа в изнесения в края на януари от финансовото министерство на САЩ "Кремълски доклад".

Предимно са върнати средства от Швейцария, Великобритания и Австрия.

Като друга причина за тази тенденция експертите посочват подписания през февруари от президента на Русия Владимир Путин пакет от закони, който предвижда амнистия на капитали в срок до 28 февруари 2019 г.

Аналогична данъчна амнистия в Русия имаше през 2015-2016 г. Тя откри възможност за руските бизнесмени доброволно да декларират активите си в чужбина.