Илън Мъск се заема и с изграждането на високоскорестен интернет
Секция: Технологии
23 Февруари 2018 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илън Мъск се заема и с изграждането на високоскорестен интернет

/КРОСС8 Изграждането на широколентов интернет, достъпен от всяка точка на планетата, вече е една крачка по-близо. Компанията на милиардера - визионер Илън Мъск - „Спейс Екс" изстреля успешно два сателита, които поставиха начало на проекта му „Старлинк", съобщава БНТ.

В завършен вид мрежата за глобален високоскоростен интернет ще включва 11 хиляди сателита. Над 4 хиляди трябва да са орбита до 2024 година. Началото на това начинание беше поставено с успешния старт на ракета „Фалкон - 9" от базата „Ванденбърг", Калифорния.

Проектът „Старлинк" е огромно предизвикателство към сегашните телекомуникационни корпорации и производителите на спътници. Новата мрежа ще позволява директна връзка с мобилните устройства за разлика от сегашния масов принцип - до наземен разпространител на безжичен сигнал.

Планираният живот на бъдещите спътници е 7-9 години, всеки ще покрива наземна ивица с широчина 2 хиляди километра. Първите два, изстреляни днес, ще работят между 6 и 20 месеца. От разстояние 1125 километра ще изпращат широколентови сигнали към шест стационарни и три мобилни приемни станции на територията на САЩ.

Импулсите ще траят около 15 минути и ще бъдат излъчвани един път в денонощието. В момента на орбита има под 1460 работещи сателита и около 2 600 излезли от употреба. Оптимистичният сценарий на „Спейс Екс" е да активизира мрежата при 800 сателита, като компанията поиска да бъде освободена от конкретен времеви график.