Манолова: До 16 май е срокът за подаване на заявления на неизплатени заплати в последните 3 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2018 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова: До 16 май е срокът за подаване на заявления на неизплатени заплати в последните 3 години

/КРОСС/ Всички работници, които имат да получават неизплатени заплати за последните три години, т.е след 1 февруари 2015 г. имат тримесечен срок да подадат заявления в Регионалната дирекция на НОИ. Срокът е до 16 май. Трябва да заявяват, че работодателят им е фалирал, по отношение на него е започната процедура по несъстоятелност, те имат неизплатени заплати или обезщетения и искат да бъдат компенсиране от Фонда за гарантиране на вземания. Това обяви пред БНТ омбудсманът Мая Манолова, като обяви, че това е голямата битка, на която е посветила десетки часове през 2017 г. Тези, срещу които не е започнала процедура по несъстоятелност, могат да подадат молба в Инспекцията по труда. Вече има подадени 1400 заявления за последния месец, месец и половина.

„Промяна на избора на омбудсман е суверенно решение на парламента, който избира омбудсмана", допълни Манолова във връзка с гласуваната нова процедура за избиране на заеманата от нея позиция от Народното събрание.

По думите ѝ депутатите имат своите основания, за да бъде осигурена максимална прозрачност.

"Голямото ми притеснение не е в начина на избор, колкото в критериите, които ще приложат депутатите. Много ми се ще да не използват партийни, а професионални критерии, защото институцията не е партийна. В България се прие, че е по-демократичен, ясен и прозрачен явният избор. Всеки застава с лицето си. Не мисля, че има някаква драма в промяната на избора от таен в явен." , каза още Манолова.

"Това, което се опитвам с моя екип, е защита на всички права и свободи на българските граждани.", бяха думите ѝ.

По темата за децата сираци Манолова коментира, че със сигурност системата за закрила има нужда от преглед, защото много неща са неясни и дори абсурдни.

„Много е несправедливо сегашното състояние. Децата сираци са наказани веднъж от съдбата за това, че са без родители и втори път от държавата, институциите, защото критериите за получаване на финансова подкрепа наистина са абсурдни. Например, за да получава наследствена пенсия едно дете-сирак трябва неговият починал родител да има трудов стаж от 3-5 години. За да получи едно дете персонална пенсия, финансова подкрепа от държава, трябва неговият жив родител да не работи и доходът на член от семейството да бъде в рамките на 75 лв. Това означава двама души да имат месечен доход от 150 лв. Това е пълен абсурд", допълни Мая Манолова.

Според нея вече има сериозна чуваемост и разбиране в институциите. По думите ѝ 24 000 са общо децата без един или двама родители, а от тях 18 000 получават наследствена пенсия, т.е става въпрос за около 5500 деца.