Валентин Радев: Сега ни е шансът за Шенген, натискът по границата е нулев
Секция: ПОЛИТИКА
23 Февруари 2018 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Радев: Сега ни е шансът за Шенген, натискът по границата е нулев

/КРОСС/ „Отношението ни с Турция за охрана на общата граница е отлично, много добро. И то по оценка на Фронтекс, европейски депутати, които са били на границата ни, установяват с изненада, че има нулев натиск. 84 процента по-нисък спрямо миналата година", обяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

И поясни:

„У нас има около 3000-4000 имигранти".

„Имаме срок до ноември да усвоим 160 милиона евро по интегрираната система за охрана на границата, добави той.

Министърът коментира и ситуацията с неприемането на страната ни в Шенгенското пространство.

„В Европарламента чух, че разделянето на Румъния и България не трябва да бъдат разделяни по пътя към Шенген. Аз самият също съм на такова мнение,

Две-три държави имат притеснения за членството ни в Шенген. Постоянно трябва да информираме, да ги успокояваме и убеждаваме. Те се притесняват от каналджийство. Сега ни е шансът. Натискът по границата е нулев. Дни наред никой не опитва да минава незаконно. Хващаме по един-двама през дни с колегите от Сърбия. Затова ни бяха дадени и 160 млн. евро от Европейската комисия", коментира още Валентин Радев.

„Цялата граница с Турция е с ограда, а сега текат дебати как да бъде поддържана. Където видим просека, ние го поправяме веднага. Това обаче не е наш ангажимент", допълни министърът, като подчерта, че тези съоръжения са грижа на областните управители.

Според него съществуващото видеонаблюдение се поддържа и работи. Закупува се и автомобилна техника.

„Това е действителната охрана. Който премине, бързо го хващаме", каза още министър Радев.

В изцяло друга тема, относно продължаващите телефонни измами, вътрешният министър обяви, че има договорка с електроразпределителните дружества за информационна кампания срещу този тип престъпления. Ще бъде публикувана информация във фактурите за ток за това да не бъдат давани пари на непознати, тъй като това не е практика в Министерството на вътрешните работи.