Въвеждат задължителна гаранция за ремонтите в автосервизи
Секция: Автомобили
23 Февруари 2018 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въвеждат задължителна гаранция за ремонтите в автосервизи

/КРОСС/ Създаването на регистър на автосервизите и въвеждане на изисквания за минимален срок на гаранция на извършвания ремонт на автомобил, са част от промените в законодателството, които предвижда транспортното министерство. Собственици ще имат персонален достъп до този регистър и в него ще трябва да се поддържа информация за произхода на резервите части, които се предлагат. Това потвърди и пред БНТ Дамян Войновски, гл. секретар на ИА "Автомобилна администрация".

„Проблемът със сервизите разискваме още от 2014 г. Той е в това, че в момента няма ясен регламент за автосервизите и по този начин не може да се защитят правата на гражданите, както и самите ремонти оказват пряко влияние върху безопасността на движението. Има изискване да се издават документи, но те са само фактури и касова бележка. Официалните сервизи поддържат стандарти, но малките и не само те, не спазват никакви регламенти, те не са задължени. Обмисля се да се сложат минимални изисквания, да се направи регистър на специалистите, които работят в тези автосервизи, както и регистър на самите сервизи. Не искаме да ги затваряме, а да ги извадим на светло в една еднаква среда", коментира Дамян Войновски.

Шефът на „Автомобилна администрация" обясни, че регистрите ще бъдат два - за сервизи и лицата, които работят, както и какви дейности извършват, а отделно нов регистър за превозните средства, да се надгради сегашният за техническите прегледи. В него ще бъде вписвана информация какви ремонти са извършени. Той обясни, че се придържат към минимално изискване на гаранция от 6 месеца, но ще може да има и по-дълъг за по-високо качество. В момента се обсъждат глобите, които най-вероятно ще започват от 5 000 лева, както и забрана за извършване на дейност.

От различните автомобилни асоциации също искат тази регистрация да стане факт, за да излезе браншът от сивия сектор.

„Адмирираме предложение и сме "за" въвеждане на подобен тип регистър най-малко за създаване на лоялна конкуренция и да отговорим на по-високите изисквания на клиентите. В зависимост от типа дейност на автосервиза трябва да има минимум техническа компетентност, степен на оборудване. Всички, които извършва тази дейност, ще бъдат хора,които имат необходимо техническо и материално оборудване и необходимата компетентност", каза Георги Илиев, собственик на автомобилен сервиз в София.

Той обясни,че европейската гаранция е 2 години. Гаранцията при ремонт трябва да е минимум 6 месеца. Търговецът трябва да може да дава гаранция към автосервиза, но до този момент по думите му гаранцията не е ясно регламентирана.