Български геолози прекараха седмица на палатка в отдалечен район на Антарктида
Секция: Наука
23 Февруари 2018 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български геолози прекараха седмица на палатка в отдалечен район на Антарктида

/КРОСС/ По-малко от месец, преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа експедиция, от базата ни „Св. Кл. Охридски" на о-в Ливингстън, получихме информация за изпълнението на научната и логистична програма, съобщава в писмо до медиите ръководителят на българската база на ледения континент проф. Христо Пимпирев.

Геолозите д-р Камен Бонев, д-р Дочо Дочев и д-р Стефан Велев, след седмичен престой при неблагоприятни условия в палатка на полеви лагер в отдалечен неизследван досега район, са се завърнали в базата с голямо количество образци на вкаменелости и рудни полезни изкопаеми. До завръщането им в България, след предстоящо облитане с дрон и няколко доуточняващи маршрута, ще бъде изготвена детайлна геоложка карта на споменатия район.

Осемте робота и три Arduino платки със сензори, занесени на Антарктика по българско-португалски проект с участници Людмила Филипова и проф. Нуно Перейра бяха успешно сглобени и пуснати да събират данни. Машините са снабдени със сензори, чрез които измерват температура, налягане, влажност, слънчева радиация, височина, GPS данни. След приключване на експедицията, роботите ще бъдат предоставени на 3 български и две португалски училища, в които учениците ще се учат да програмират и измерват данни, все едно са на Антарктика. По проекта се снима и 3D видео, чрез което със специални очила децата ще могат да се пренасят на ледения континент във виртуална реалност.

По мониторинговия международен проект, изследващ климатичните промени двама учени от Испания и един от Аржентина с българска логистичната поддръжка с моторни шейни и лодки, в района на нашата и съседната испанска база, е монтирана прецизна научна апаратура с автономно захранване, която ще предава получените сензорни данни и в периода на южната зима, когато двете бази са необитаеми и консервирани.

Двамата турски учени, участващи в експедицията са пред завършване на проектите си за позициониране (точност на cm), с помощта на GNSS-PPP сигнал и изследване на екологични и климатични въздействия върху морски и сухоземни утайки на острова.

Паралелно, логистичният екип - инж. Йордан Йорданов, Станимир Модев, инж. Мирослав Цвятков, Николай Николов, д-р Мартин Любомиров, e включил в енергийната мрeжа на базата нов 60 киловатов дизелов генератор и предстои монтиране на фотоволтаични панели. Завършено е изграждането на просторен хангар за лодки и шейни и предстои консервирането на базата за престоящата астрална зима.

Всички участници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането си в България.