Ръст в транспорта и пощенските услуги в края на 2017-а
Секция: ИКОНОМИКА
23 Февруари 2018 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръст в транспорта и пощенските услуги в края на 2017-а

/КРОСС/ Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи", „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и „Други бизнес услуги".

Тримесечни изменения

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2017 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 1.0% спрямо третото тримесечие на 2017 година. Най-висок ръст е регистриран при „Пощенски и куриерски услуги" (3.4%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (3.3%). Намаление се наблюдава при дейностите „Воден транспорт" и „Въздушен транспорт", съответно с 15.6 и 7.5%, сочи проучване на Националния статистически институт.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 2.6% спрямо третото тримесечие на 2017 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" - с 9.3%. Най-значителен спад е регистриран при „Издателска дейност" (18.4%).

При Други бизнес услуги увеличение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при повечето дейности, като то е най-голямо при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" - с 9.7%. Най-същественото намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 2.3%.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на 2017 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" нараства с 9.6% в сравнение със същото тримесечие на 2016 година. Увеличение се наблюдава при повечето дейности, като най-значително е при „Пощенски и куриерски услуги" (14.0%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (13.7%). Намаление се наблюдава при „Воден транспорт" и „Въздушен транспорт", съответно с 26.7 и 5.4%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 12.5% по-висок в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 година. Нарастване на индекса на оборота има при повечето дейности, като най-значителен е ръстът при „Дейности в областта на информационните технологии" - с 18.1%. Спад се наблюдава само при „Издателска дейност" (25.2%).

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. е регистрирано при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" - с 37.5%. Намаление се наблюдава единствено при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" (3.8%).