Над 40 процента от света смята намесата на Русия в Сирия за положителна
Секция: Русия
23 Февруари 2018 18:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 40 процента от света смята намесата на Русия в Сирия за положителна

/КРОСС/ Четирима от десет от респонденти в глобален мащаб оценяват руската намеса в сирийския конфликт като „позитивна". Малко по-малко (по-малко от една трета от интервюираните) виждат руската роля като „негативна". Това показва международно проучване на „Галъп интернешънъл" по актуалните теми от света.

Другият много дискутиран въпрос, потенциалната руска намеса в последните президентски избори в САЩ и повлияването на резултатите от тях, разделя мненията по света на три: 37% от запитаните по света смятат, че възможно Русия да е повлияла на резултатите от изборите, 33% споделят обратното мнение и останалите 30% нямат конкретно мнение по въпроса.

Въпросът за ролята на Русия в сирийския конфликт разделя мненията и на Стария континент - „негативно" доминира сред страните от Западна Европа, а на обратното мнение са страните от Източна Европа и европейските страни, които не са членки на Европейския съюз.

В България намесата на Русия в Сирия се приема положително с около 37%, а негативно - сред 19%, но като цяло обществото ни не желае да дава крайни оценки или да изрази мнение по въпроса - 44% остават в „междинната" позиция между двете опции.

Недоволни от руските действия са САЩ и Латинска Америка, докато Близкият изток, Източна и Западна Азия, Индия и самата Русия споделят мнението, че руските действия в Сирия имат положителен ефект.

Най-голям дял на споделящите мнението, че Русия е изиграла определена роля в президентските избори в САЩ, е отчетен в западноевропейските страни и САЩ. Опонентите на тази теория са респондентите от Латинска Америка, Азия, Източна Европа и Близкия изток.

У нас мненията са типични за източноевропейци: съгласни с наличието на руска намеса в американските избори за президент са 16%, на обратното мнение са 37%, но и тук българското общество не иска да стига до крайности и 47% от респондентите не изразят своето мнение по темата.

Джони Хийлд, вицепрезидент на световната асоциация „Галъп интернешънъл": „Русия изигра критична роля при намесата си в сирийски конфликт и това раздели общественото мнение. Мнозинството подкрепя тяхната роля при победата над ИДИЛ в Северна Сирия, но очевидно останалите респонденти не одобряват руската подкрепа към Башар ал Асад или по-вероятно не одобряват никаква външна намеса при въздушните удари. Междувременно медийният цирк с руската намеса в изборите за президент в САЩ през 2016 г. продължава и това разделя глобалното обществено мнение. Мнозинството (37%) вярва, че Русия може и да е повлияла на крайните резултати от изборите, но 33% не са съгласни с това твърдение и 30% просто не знаят. Подозирам, че тази история ще продължи да се развива и развива.

Андрей Мильохин, вицепрезидент на световната асоциация „Галъп интернешънъл": „През последното десетилетие ние станахме свидетели на няколко различни сценария за разрешаване на проблемите в горещите зони - Афганистан, Либия, Ирак. В повечето случаи разрешаването на един конфликт служеше като спусък за избухването на нови много други конфликти.

Сирийският проблем е пример за сложен опит с участието на две коалиции да се спре гражданска война и това е ефект от продължаващото многополюсно развитие в света. Показателни в това отношение са мненията в съседните на Сирия страни - които еднозначно оценяват руската роля в конфликта като положителна.

Скандалът с предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ пък успя да привлече вниманието на мнозинството хора по целия свят. В случаите, когато респондентите нямат личен опит или по-дълбок интерес към въпроса, тяхното мнение е сериозно повлияно от пропагандата в медиите.

Анализът на резултатите страна по страна показва доста интересна картина за това къде англоезичните медии имат доминираща роля и къде има повече медийното съдържание и алтернативни гледни точки".