Турция призова Русия и Иран да озаптят сирийското правителство
Секция: СВЯТ
23 Февруари 2018 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция призова Русия и Иран да озаптят сирийското правителство

/КРОСС/ Турция иска Русия и Иран да спрат действията на правителствените сили на Сирия. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу подчерта, че сирийски въздушни удари в Източна Гута са неприемливи и призова Русия и Иран да окажат натиск върху властите в Дамаск.

"Русия и Иран трябва да спрат сирийското правителство", настоя Чавушоглу, цитиран от news.bg добавяйки, че офанзивата на проправителствени сили в северната сирийска провинция Идлиб също нарушавала споразумението между Турция, Иран и Русия.

Междувременно турската армия е ударила конвой, влизащ в контролирания от сирийските кюрди анклав Африн, който според Анкара е прекарвал бойци и оръжия, но според сирийските кюрди е бил съставен от цивилни, които е трябвало да доставят храни и лекарства.

Според турските военни, конвой от около 30-40 автомобила на кюрдските милиции "Отряди за защита на народа" се е приближавал до главния град в северозападния регион Африн, когато турската артилерия е ударила конвоя, "превозващ терористи, оръжия и боеприпаси".

Според сирийските кюрди конвоят, който е пристигнал в Африн късно снощи, е транспортирал цивилни от района на Джазира, който се намира на изток и други градове под контрола на кюрдските сили.

Според говорителя на "Отрядите за защита на народа" в конвоя е имало стотици хора. При обстрела са били опожарени няколко автомобила, като са били ранени най-малко 10 души и е бил убит един пътник.